INDUSTRI

Avfallsbransjen skuffet over budsjettet

SKUFFET: - Vi ser på dette som en invitt til å få til utformet en løsning, sier Hedi Juhler, som ikke har gitt opp kampen.
SKUFFET: - Vi ser på dette som en invitt til å få til utformet en løsning, sier Hedi Juhler, som ikke har gitt opp kampen. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
13. okt. 2009 - 11:37

I forslaget til statsbudsjett for 2010 skriver regjeringen at dagens forbrenningsavgift har begrenset betydning for de store ulikhetene i prisene mellom det norske og svenske avfallsmarkedet.

Regjeringen mener at forbrenningsavgiften har positive miljøeffekter.

– Nei, det er vi ikke enig i. Vi er skuffet over at regjeringen ikke har fjernet avgiften umiddelbart, sier daglig leder i Norsk Fjernvarme, Heidi Juhler.

Søppeleksport

Avfalls- og fjernvarmebransjen at norsk avfall skal forsvinne over grensen til Sverige, og at nye norske anlegg skal bli stående igjen som svarteper.

Etter finanskrisen har konkurransen om avfallet økt, og bransjen frykter at de ikke får tilgang til nok avfall til en kostnad som kan gi tilstrekkelig lønnsomhet.

Derfor ønsker bransjen at forbrenningsavgiften fjernes.

Les mer: Norge mangler søppel

Etterspurt avfall havner på dynga

Mer utslipp

Regjeringen mener derimot at en eventuell avvikling av avgiften vil føre til mer avfall, mindre materialgjenvinning og høyere miljøskadelig utslipp til luft.

Dette er særlig problematisk siden mange forbrenningsanlegg er lokalisert i områder med høy befolkningskonsentrasjon, for at de bedre skal kunne utnytte spillvarmen til for eksempel fjernvarme, skriver regjeringen i Statsbudsjettet for 2010.

– En invitt

Dette synet deler ikke Juhler, som mener at regjeringen har spenner bein under sin egen fjernvarmesatsing.

– Dette er gårdagens situasjon, da var vi avhengig av eksport til Sverige. Allerede neste år vil vi få mye ledig kapasitet. Og dette budsjettet er for 2010, sier hun, og understreker at Norsk Fjernvarme derimot er glad for at regjeringen ikke har kommet med en midlertidig løsning.

– Så slaget er ikke tapt?

– Nei, det er det ikke. Vi ser på dette som en invitt til å få til utformet en løsning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.