INDUSTRI

Automatiseringsbransjen fikk kjeft

Camilla Aadland
19. okt. 2006 - 09:41

NFA-dagene

NFA-dagene ble holdt på Gardermoen 17. - 18. oktober. Deltagerne kunne velge mellom flere parallellsesjoner, som instrumentering, industriell IT og modellbasert regulering. I tillegg var det fellesforedrag.

– Skal på agendaen

Direktør Lars Anfinn Ekornsæter fra NFA (Norsk forening for automatisering) satt fremst under Geelmuydens skyllebøtte. – Jeg synes det var en flott forestilling. Det var mye spennende, og godt utført.


– Men er du enig i det Geelmuyden sa?

– Jeg er enig i at vi teknologer ikke er flinke til å synliggjøre oss. Vi kan bli mye bedre til å selge kunnskap og ideer internt og eksternt.


NFA hadde styremøte rett etterpå, der kommunikasjon ble et av temaene. – Vi ble enige om at vi skal jobbe videre med dette og ha det på agendaen, sier Ekornsæter.

Formålet med foredraget var å hjelpe ingeniørene til å selge et budskap. Det var tydelig at Geelmuyden mente tilhørerne trenger mye hjelp.

– Det er ikke farlig å kommunisere. Hvofor gjør dere det ikke? spurte seniorrådgiver Hans Geelmuyden fra kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese. Han trakk frem ingeniørenes storhetstid, som varte fra århundreskiftet og til etter krigen. Siden forsvant ingeniørene helt, ifølge Geelmuyden. – Det er noen av dere i Nordsjøen, og det er jo bra. Men på fastlandet er det sjelden vi støter på dere, sa seniorrådgiveren.Må ha mot

– Jeg har lurt på hvorfor det går slik med denne sjeldne rasen. Hvorfor er dere ikke fremme? Hva er det som holder dere igjen? En forutsetning for å kommunisere er at man har mot, sa Geelmuyden.

Han mener ingeniørene må bruke kunnskapen sin og formidle den ut til samfunnet. – Kunnskap er makt, men dere bruker ikke deres kunnskap til å bygge makt. Det er ikke nok å kunne dokumentere, man må kunne formidle, tordnet han.

Som eksempel nevnte han årets statsbudsjett. – Viser budsjettet at dere har politikermakt? Er det ikke en del forskere her? Dere er jo taperne, sa han med trykk. Kommunikasjonsrådgiveren mener ingeniørene må hjelpe og støtte hverandre på veien.Et bedre samfunn

Geelmuyden trakk frem begreper fra retorikken. Ifølge ham kan den som behersker arena, rolle og historien styre kommunikasjonen. NFAs arenaer er blant annet rekrutteringsarenaen, næringslivsarenaen, departementene, mediene og bedrifter. – Vi konkurrerer med dere når det gjelder rekruttering. Vi har fått inn 100 søknader fra indøker som vil jobbe med oss. Burde de ikke vært hos dere, spurte Geelmuyden. Kommunikasjonsbyrået er nemlig svært interessert i studenter fra industriell økonomi og teknologiledelse.

Geelmuyden mener ingeniørenes problem er: – Dere tar utgangspunkt i egen navle, og spør dere selv hva dere vil si. I stedet må dere spørre: Hva vil de høre? Svaret er ikke nødvendigvis automatisering. Man skal være innmari interessert for å orke å høre om automatisering. Men vi vil kanskje høre om hva som skal til for at industrien overlever i høykostlandet Norge.

Han mener ingeniørene må være tydeligere fremme i samfunnsdebatten, og nevnte eksempler som E-Coli, Norske Skog Union og CO2-rensing på Mongstad. – Jeg er sikker på at dere kan si noe. Hvorfor holder dere munn? Jeg tror samfunnet hadde blitt bedre hvis deres budskap hadde blitt lyttet til oftere, konkluderte Geelmuyden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.