Australias Arbeiderparti-regjering kommer trolig til å vedta en ny skatt på klimautslipp i løpet av en måneds tid.
Skuespiller Cate Blanchett deltar nå i en reklame for karbonskatten, som skaper sinne hos motstandere som frykter at australsk industri legges ned.
Økonomen Ross Garnaut la denne uken frem en rapport om hvordan landet bør håndtere sine klimautslipp. Australia er verdensledende i mengden klimautslipp per innbygger, og Garnaut foreslår en karbonskatt neste år med et påfølgende klimakvotesystem fra 2015.
26 dollar per tonn
Karbonskatten bør settes til 156 kroner tonnet fra 2012, mener Garnaut. Det gir 69 milliarder kroner i inntekter årlig, hvor 55 prosent bør gå til å hjelpe svakere stilte med å takle høye energipriser, og 35 prosent bør brukes til å kompensere bedrifter slik at de slipper å flagge ut. I tillegg bør 10 prosent gå til forskning på ren energi og klimatilpasning, skriver BusinessGreen.
Garnaut peker på at Kina, USA og Europa bygger ut store mengder fornybar energi og kutter utslippene. Australia risikerer å henge etter industrielt. Landet ligger også langt etter sitt utslippsmål på 5-25 prosent klimakutt innen 2020.
– Det å ikke bidra med vår andel er ikke en klok posisjon for Australia å ta, siden vi er det industrilandet som er mest sårbart for klimaendringer, sier Garnaut i en pressemelding.
Økonomen gjorde også narr av klimaskepsisen blant australske politikere, hvor opposisjonsleder Tony Abbott fra det liberale partiet er den mest fremtredende representanten. Det er ingen rimelig tvil om at mennesket bidrar til global oppvarming, ifølge Garnaut.
Blanchetts reklame
Men tilhengerne av klimaskatt får også kritikk. Den verdenskjente skuespilleren Cate Blanchett deltar i reklamen We Say Yes, støttet av en rekke miljøvernorganisasjoner. Hun har fått kritikk fordi hun selv har god råd til å betale høyere energipriser, noe ikke alle har.
– Det er lett for folk med god lønn å foreslå at vi gjennomfører noe som ikke har noen effekt, men folk som virkelig betaler prisen er de som ikke har råd til livsoppholdet engang akkurat nå, sier Barnaby Joyce fra nasjonalpartiet (National Party) ifølge australske ABC.
Bekymret for nivået
Næringslivet i Australia er delt i synet på karbonskatten. Business Council of Australia og Australian Industry Group ønsker at karbonskatten skal være på 60 kroner tonnet, mens Australian Chamber of Commerce and Industry mener også det er for dyrt.
– De har sett slik på det, men når du også ser på Business Council of Australia og Australian Industry Group med et brev fra 15 energiselskaper som ble publisert i dag, så er det mye støtte til karbonskatten, sier klimaendringsminister Greg Combet ifølge ABC.
Ny verdensrekord
Trass finanskrisen satte verden i fjor ny rekord i utslipp av klimagasser, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). Verdens utslipp var på 30,6 gigatonn (milliarder tonn) CO2-ekvivalenter i 2010, en økning på 1,6 gigatonn fra året før.
– Dette er den verste nyheten vi kan tenke oss. Det blir ekstremt utfordrende å nå togradersmålet, sier sjeføkonom Fatih Birol til The Guardian.
Slik det ser ut nå er det 50 prosent sjanse for en 4 grader varmere klode i 2100, ifølge Lord Stern ved London School of Economics.