PRODUKSJON

Ariane fullbooket

Norsk industri har vært delaktige i utviklingen av Ariane 5, den tyngste kommersielle satellitten som er plassert i geostasjonær bane.
Norsk industri har vært delaktige i utviklingen av Ariane 5, den tyngste kommersielle satellitten som er plassert i geostasjonær bane. Bilde: Ariane Space
Atle Abelsen
22. mai 2006 - 08:30

Arianespace, selskapet som opererer den europeiske bæreraketten Ariane, var på konkursens rand for et par år siden. Nå har selskapet mer enn nok å gjøre, og det er positivt for norsk industri, skriver Norsk romsenter på sine nettsider.

I 2005 ble det skutt opp fem Ariane-raketter fra Korou i Fransk Guyana. I år er det forventet at selskapet skal skyte opp seks raketter.

Flinke til å skaffe ordrer

– Arianespace har vært svært flinke til å skaffe ordrer, sier prosjektsjef Jan Monrad Eriksen i Nammo Raufoss.

Selskapet leverer små rakettmotorer som skyver Arianes løfteraketter vekk fra hovedraketten når de har gjort jobben sin.

I tillegg leverer Nammo også en avansert sikringsmekanisme som i praksis er en automatisk detonator.

Den setter i gang en pyroteknisk kjede - en serie med kontrollerte eksplosjoner - slik at alle deler som skal løsrives fra raketten blir frigjort til riktig tid.

Leverer akselerasjonsmotor

På Ariane HCA, en Ariane 5 med ekstra stor kapasitet, leverer Nammo en egen akselerasjonsmotor som hjelper til med å separere andretrinnet fra førstetrinnet, og få andretrinnet i gang før hovedmotoren setter i gang.

Nammo har en leveranseavtale på deler til 30 Ariane-raketter. Derfor er det positivt at det går bra med Arianespace.

– Dette er svært positivt for oss som leverandører. Når Ariane gjør det bra, gir det ringvirkninger i industrien som skaper ny tillit og nye kontrakter, sier Eriksen.

Ny oppskytning

Fredag 26. mai skal det skytes opp en ny Ariane 5 ECA med to satelliter om bord: Den amerikanske HotBird 7A, og en SpainSat satellitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.