INDUSTRI

Åpner for statlig kjøp av Borregaard og Rec

STATLIG EID? - Man må kunne vurdere å gå inn med over 33 prosent av eierskapet, sier Alf Holmelid (SV). Her Borregaard Fabrikker i Sarpsborg.
STATLIG EID? - Man må kunne vurdere å gå inn med over 33 prosent av eierskapet, sier Alf Holmelid (SV). Her Borregaard Fabrikker i Sarpsborg. Bilde: Jarl M. Andersen
21. sep. 2011 - 07:43

Orkla vil kvitte seg med de grønne industribedriftene Borregaard og Rec. For å sikre at de blir værende på norsk jord, åpner rødgrønne næringspolitikere for statlig kjøp.

Vil sikre innovasjon

Når Orkla kvitter seg med Borregaard og Rec for å satse på dagligvareprodukter i Orkla Brands, havner selskapene på markedet. Trolig vil de største interessentene være utenlandsk kapital.

Rødgrønne næringspolitikere er urolig for at nyskapende, grønn industri forsvinner fra landet, skriver Klassekampen.

– Man kan ikke redde alt med statlige midler, men enkelte plasser må man vurdere å kunne gå inn med over 33 prosent av eierskapet for å hindre utflytting og sikre innovasjons- og forskningsaktiviteter, sier SVs Alf Holmelid til avisa. Holmelid sitter i næringskomiteen på Stortinget.

Les også: Ikke bekymret for Borregaard-salg

Ikke nå

Leder av næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), mener staten må komme mer inn i bildet i industripolitikken, med tanke på mer langsiktige industrielle plasseringer.

– Det gjør vi allerede i blant annet Hydro, Yara og Statoil, og det er ikke sagt at det skal forbli akkurat sånn til evig tid. Det går an å utvide det og å tenke rundt det, sier Aasland, som ikke ønsker å gå inn for oppkjøp nå.

– Staten bør ikke signalisere noe sånt nå, det er ikke sånn en ny eierposisjon vil oppstå, ved at man utbroderer i mediene. Men disse selskapene er interessante. Jeg tror alle er opptatt av å ha med norske eiere, for å ha en hånd med på rattet, sier han.

Les også: REC stopper produksjonen i Norge midlertidig

– Verdt å vurdere

Senterpartiets Irene Lange Nordahl fastslår at statlig eierskap ikke er noe mål i seg selv, men sier det er er en mulighet som ikke må utelukkes.

– Hvis det kan være et middel for å sikre at kompetanse og utvikling fortsetter i Norge, er det verdt å vurdere, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.