INDUSTRI

Åpner for ny behandling

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) åpner for at Aker Holdings styre kan behandle Aker Solutions¿ aksjesalg på nytt.
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) åpner for at Aker Holdings styre kan behandle Aker Solutions¿ aksjesalg på nytt. Bilde: Scanpix
7. apr. 2009 - 09:15

I Aker Holding-styret har nemlig staten vetorett i slike saker. En ny behandling kan bli aktuell hvis den uavhengige granskingen viser at noe er juridisk galt, eller at prisen på aksjene har vært for høy.

Fakta på bordet

– Vi får ta stilling til saken når alle fakta ligger på bordet. Men det er et naturlig spørsmål å se på i denne sammenheng, sier Brustad til VG.

På Aker Solutions’ styremøte mandag foreslo styremedlem Heidi M. Petersen at hele transaksjonen ble behandlet på nytt der, men forslaget ble nedstemt, ifølge Dagens Næringsliv. Derimot ble det enstemmig vedtatt at prisen på aksjene skal vurderes på nytt. Amanuensis Hugo Matre ved Universitetet i Bergen, som er ekspert på selskapsrett, mener statens gransking ikke kan klare å få fram alle kortene, slik Brustad har lovet.

Får neppe alle fakta

Forklaringen er at Aker Solutions ikke har anledning til å gi fra seg intern informasjon til granskere oppnevnt av en av aksjonærene (i dette tilfellet staten) i selskapet. Hensynet til likebehandling av alle aksjonærene er avgjørende.

– Granskerne får neppe ut fullstendig faktagrunnlag. Det man da ender opp med, er å etterprøve den informasjonen som er tilgjengelig, og det kunne hvem som helst ha gjort, sier jusseksperten til Dagens Næringsliv.

– Eier og politiker

Han sier det er uklart hvordan en slik gransking vil bidra til en avklaring, men legger til:

– Næringsministeren er både eier og politiker. Hun kan ha behov for å markere at hun følger opp og tar ansvar for forvaltningen av statens midler på alvor.

(©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.