INDUSTRI

Ansatte frykter styrevedtak

Eivind Reiten kan komme til å stå for nye kutt i Norske Skog, kun få måneder etter at han forsvant ut av Norsk Hydro.
Eivind Reiten kan komme til å stå for nye kutt i Norske Skog, kun få måneder etter at han forsvant ut av Norsk Hydro. Bilde: Trond Gram
10. juni 2009 - 13:51

– Jeg er redd for at det blir fattet vedtak som får negative konsekvenser på enkelte fabrikker, sier konserntillitsvalgt Kåre Leira til NTB et par timer etter at Norske Skogs nye styreleder Eivind Reiten åpnet møtet.

Kåre Leira er leder for de ansattes globale samarbeidsutvalg i konsernet, og er dermed talsmann for alle de bortimot 7.000 ansatte ved til sammen 15 fabrikker i Europa, Kina og Thailand, Chile og Brasil, Australia og New Zealand. Bare tre av fabrikkene er i Norge – Saugbrugs i Halden, Follum på Hønefoss og fabrikken på Skogn, der Norske Skog har sin opprinnelse.

Taushetsplikt

Som konserntillitsvalgt vet han mer om styrets saksliste enn det han onsdag formiddag kunne fortelle til NTB. Han viser til sin taushetsplikt om informasjon som kan påvirke børsen. Tidligere var han selv en av de ansattes tre representanter i styret.

Kåre Leira opplyser at det europeiske samarbeidsutvalget på et møte 25.-27. mai ble presentert for konsernledelsens planer for å tilpasse produksjonen til det sviktende markedet for avispapir. Slik sammenfatter han vedtaket fra det europeiske samarbeidsutvalget:

– Vi må ha nok tid til å forberede alternative løsninger. Vi synes det er drastisk å fatte endelige beslutninger med dramatiske konsekvenser, så lenge det er et så ustabilt marked. Vi trenger nok tid til å områ oss.

Det globale samarbeidsutvalget skal ha et møte i Oslo i oktober, opplyser Leira.

– Avgjørende møte

Styret har holdt sakslista hemmelig foran styremøtet onsdag og torsdag, og kommenterer ikke spekulasjoner om nedlegging av fabrikker. I Norge er det Follum som hyppigst har vært nevnt som en kandidat for ytterligere nedskjæring av papirproduksjonen.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie har foran styremøtet ikke gitt noen opplysninger om hvilke forslag som ligger på styrets bord, og hvilke vedtak som kan bli fattet.

At møtet er viktig, går fram av en uttalelse Helge Evju ga til NTB tirsdag. Han er styreleder i Norges Skogeierforbund, nestleder i Norske Skogs bedriftsforsamling, og svært opptatt av å opprettholde det som er igjen av norsk treforedlingsindustri.

– Det er et avgjørende møte for norske skogeiere, sa Evju dagen før styret møttes på Skogn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.