INDUSTRI

Aker Verdal nådde målet

Nina Udnæs Tronstad, Aker Verdal
Nina Udnæs Tronstad, Aker Verdal Bilde: Trond Gram
Trond Gram
17. mars 2010 - 10:35

ConocoPhillips har tildelt Aker Solutions en kontrakt for bygging av stålunderstellet og en bru-understøttelse til den nye Ekofisk boligplattformen - Ekofisk 2/4L.

Understellet skal bygges ved Akers verft i Verdal, og det er den andre kontrakten det hardt prøvede verftet har fått på få uker.

I slutten av februar besluttet partnerne i Gudrun-lisensen å sende inn plan for utbygging og drift for feltet, og den første kontrakten for bygging av understellet til plattformen, verdt 420 millioner kroner, gikk til Aker Solutions.

- Nådde det store målet

- Både Gudrun og 2/4L, var mål vi satte oss i fjor da vi holdt på med restruktureringen. Vi kuttet kostnader, nedbemannet og gjorde en del interne endringer. Parallelt med det jobbet vi med tilbud på disse to kontraktene som vi nå har vunnet, sier Nina Udnes Tronstad.

- Det var det store målet, å vinne Gudrun og 24L. Det som var viktig med å vinne disse kontraktene var at vi fikk en bekreftelse på at vi er konkurransedyktige i et internasjonalt marked. Det å få en bekreftelse på at vi er der vi skal være i forhold til å vinne slike kontrakter er viktig.

Da Teknisk Ukeblad snakket med verftsdirektøren i fjor høst, var situasjonen ganske presset. Et hundretalls ansatte var permittert eller oppsagt og enda flere var ute på leieoppdrag. Det var stille på verftet.

Bygging over sommeren

Nå blir det litt liv igjen.

Ingeniørarbeidene på Ekofisk-kontrakten starter umiddelbart, mens byggingen i Verdal tar til i november 2010. Arbeidene på Gudrun skal være ferdig sommeren 2011, mens Ekofisk skal leveres 2012. Dermed blir det jobb på verftet i noen år fremover.

- Vi kommer fortsatt til å ha en del folk i permisjon i første halvår, men de vil komme gradvis tilbake i jobb, forteller Udnes Tronstad.

Bernt H. Kilnes, NITO, Aker Verdal
- Vi kommer fortsatt til å ha en del folk i permisjon i første halvår, men de vil komme gradvis tilbake i jobb, forteller Udnes Tronstad. NITO-representant Bernt Kilnes forteller om bedre stemning blant de ansatte på Aker Verdal.

- Dette betyr utrolig mye. Markedet har vært tøft i flere år, og det som er bra er at når det først tar av, så kommer alle springende på en gang. Det blir som en ulveflokk, når en kommer så kommer alle, sier NITO-representant Bernt Kilnes til Teknisk Ukeblad.

- Det som er enda mer gledelig er at vi holder på med tilbud på flere prosjekter, og har fått melding om at det er flere i kjømda de første par månedene. Det igjen betyr at markedet er tilbake som vi har håpet og trodd, legger han til.

Nye prosjekter

Tronstad mener likevel ikke verftet får et pusterom med disse to kontraktene:

- Vi får ikke noe pusterom. Det er flere prosjekter fremover som det er viktig å vinne. Men de er ikke verdt noe før vi vinner dem.

Det konjunkturutsatte oljemarkedet er en av grunnene til at Aker Verdal prøver å kjempe seg inn på vindmarkedet. Kunnskapen verftet har opparbeidet seg gjennom mer enn 30 år som leverandør av understell til plattformer vil det ta videre til offshore vin.

- Arbeidet med vindsatsingen går med full styrke. I første omgang er det offshorefelt i Tyskland, om noen år tilsvarende felt i England, med store turbiner og på dypere vann, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.