ARKIVNYHETER

Aker taper 800 millioner

TAPER: Kjell Inge Røkkes Aker har tapt nesten 800 millioner kroner på en forpliktelse om aksjekjøp i USA, skriver Dagens Næringsliv.
TAPER: Kjell Inge Røkkes Aker har tapt nesten 800 millioner kroner på en forpliktelse om aksjekjøp i USA, skriver Dagens Næringsliv. Bilde: Anders J. Steensen
Kjetil Malkenes Hovland
22. apr. 2009 - 07:27

Kjell Inge Røkkes Aker har tapt 780 millioner kroner på å forplikte seg til å kjøpe aksjer i det amerikanske rederiet American Shipping Company.

Selskapet tilhørte tidligere Aker-konsernet.

Aksjene ligger skyhøyt over markedskursen, og kjøpet skyldes en avtale fra i fjor sommer, skriver Dagens Næringsliv.

Store utlegg for Aker

I morselskapet Aker asa og holdingselskapene i konsernet var det ved årsskiftet 4,7 milliarder kroner. Det er ventet at riggsatsingen Aker Drilling vil koste 1,8 milliarder kroner. Utlegget for avtalen med American Shipping Company kommer på toppen av dette.

American Shipping Company eier skip som opererer i det beskyttede Jones Act-markedet i USA. Jones Act er en lov som sier at skip i fart mellom amerikanske havner skal være eid av amerikanere, bygd i USA og seile med amerikansk besetning.

STIFTELSE: Kjell Inge Røkke og statsminister Jens Stoltenberg skal ha diskutert å overføre Aker-formuen til en sosialdemokratisk stiftelse, skriver Finansavisen.
STIFTELSE: Kjell Inge Røkke og statsminister Jens Stoltenberg skal ha diskutert å overføre Aker-formuen til en sosialdemokratisk stiftelse, skriver Finansavisen.

Ville gi bort Aker

Finansavisen skriver i dag at statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke høsten 2008 jobbet for at Aker-konsernet skulle styres av en sosialdemokratisk stiftelse. Stiftelsen skulle få Ap-folk i styret, og ha et allmennyttig formål, og Røkke skulle få skattefritak ved overføringen.

Ifølge avisen var Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen inspirert av Wallenberg-familien i Sverige, som har en slik stiftelse. Planene skal være stoppet av finanskrisen.

Onsdag ettermiddag holder Kjell Inge Røkke pressekonferanse for å snakke om Aker-saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.