INDUSTRI

850 arbeidsplasser i fare

Camilla Aadland
20. feb. 2008 - 14:00

– Vi har overkapasitet. I tillegg er det mange av fabrikkene som drar på årene, og trenger vedlikehold. Vi har også en transportstruktur som ikke er hensiktsmessig, med en høy andel mellomtransport mellom fabrikkene, forteller kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Teknisk Ukeblad.

Over hele landet

Fabrikker i blant annet Bodø, Trondheim, Ålesund og Oslo står på rødlisten, og er i fare for å bli nedlagt. Endelig beslutning skal konsernstyret ta før sommerferien.

I Haugesund er det foreslått å legge ned en del av produksjonen.

– Det er klart at det er negativt hvis de legger ned skjæreavdelingen, men det er noe vi må forholde oss til. Alle fast ansatte blir tilbudt jobb i Nortura-konsernet, og en god del av dem i Haugesund, sier fabrikksjef Ivar Tørresdal til Teknisk Ukeblad.

Forsinket av fusjonen

Ifølge Sundqvist er det ikke fusjonen mellom Gilde og Prior som ligger bak forslaget om nedleggelser. – Vi har omstrukturert og lagt ned fabrikker siden 2003. Hvis jeg skal være ærlig, så har heller fusjonen hemmet oss litt, sier kommunikasjonsdirektøren.

E.coli-skandalen og det at det tok ti måneder å få godkjent fusjonen gjorde at restruktureringsplanene er blitt forsinket. – Nå ligger vi på etterskudd, sier hun.

Svakt resultat

Samtidig har Nortura planer om å bygge en ny og moderne fabrikk i Midt-Norge, maks fem mil fra Trondheim. Denne skal være høyteknologisk og vil trolig trenge ca 250 ansatte.

Norturas resultat i fjor ble 119 millioner svakere enn året før. Ifølge selskapet er årsaken at råvarepriser, personal- og transportkostnader økte raskere enn det bedriften klarte å ta ut i prisøkning i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.