INDUSTRI

800 millioner i gave til forskning

Illustrasjonsfoto fra skipskontroll.
Illustrasjonsfoto fra skipskontroll. Bilde: DNV
18. mars 2010 - 07:41

De etterlatte etter skipsreder Kristian Gerhard Jebsen gir bort 800 millioner kroner til forskning. Det er trolig den største enkeltgaven til norsk forskning noensinne.

– Dette er betydelig, selv i europeisk sammenheng. Her til lands er det nok bare Trond Mohn, som stiller i samme divisjon, sier tidligere universitetsdirektør Kåre Rommetveit til Bergens Tidende. Han skal være forretningsfører for Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

Medisinsk og maritimt

– I vedtektene åpner vi opp for ulike samfunnsnyttige formål, men vi starter med å gi til medisinsk- og maritim forskning i Norge, sier Hans Peter Jebsen (53), sønn av avdøde Kristian Gerhard Jebsen og styreleder i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi.

53-åringen eier rederiet sammen med brødrene Kristian og Jan Henrik. Den nyetablerte stiftelsen har en eierandel på åtte prosent i rederiet, en aksjepost enken Aud Jebsen har eid fram til nå. Det er laget kjøps- og salgsopsjoner knyttet til aksjeposten som er med på å sikre at stiftelsen får rundt 800 millioner kroner i kapital.

Tomt om 30 år

Denne kapitalen, pluss avkastningen, skal deles ut over en periode på 30 år, med mulighet til forlengelse i ytterligere ti år. Ettersom donasjoner til grunnforskning som overstiger tre millioner kroner også utløser statlig ekstrabevillinger på 25 prosent av gavebeløpet, kan det her bli snakk om utdelinger av langt mer enn en milliard kroner.

Hans Peter Jebsen tør ikke anslå hvor store og hvor mange tildelinger det vil bli snakke om årlig.

– Men i løpet av en generasjon skal midlene og avkastningen deles ut. Vi starter med å gi midler til medisinsk- og maritim forskning, men stiftelsen har åpnet opp for å kunne gi midler til ulike samfunnsnyttige formål, understreker Jebsen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.