INDUSTRI

600 må gå i Norske Skog

Bilde: Scanpix/Kallestad, Gorm
Trond Gram
12. juni 2009 - 08:48

Problemene vil ingen ende ta for Norske Skog. I sine første måneder som styreleder i selskapet tar tidligere generaldirektør i Norsk Hydro, Eivind Reiten, et godt grep om sparekniven og skjærer enda lenger inn til beinet.

I takt med at den globale etterspørselen etter avis- og magasinpapir krymper, må Norske Skog sette i gang nye tiltak for å redusere kostnadene. I første kvartal 2009 var selskapets kapasitetsutnyttelse på 76 prosent.

– Kan ikke sitte stille

– Vi kan ikke sitte stille og se på at våre økonomiske resultater faller. Derfor iverksetter vi nye kraftige tiltak for å redusere konsernets samlede kostnader, forbedre kontantstrømmen og ta ut overkapasitet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en melding.

Det går ut over ansatte ved Parenco-fabrikken i Nederland og Follum på Hønefoss. Bemanningen ved Norske Skog Parenco vil bli redusert med 170-200 personer som følge av stengningen av én av de to papirmaskinene. Ved Follum skal nedbemanningen reduseres fra 420 til 340 ansatte. Fabrikken har to papirmaskiner i drift (PM1 og PM7). PM1 produserer forbedret avispapir og PM7 produserer magasinpapir.

Investerer mer på Skogn

Samtidig skal det satses mer på fabrikken på Skogn i Nord-Trøndelag, som er en av konsernets mest kostnadseffektive fabrikker. Det gjennomføres en studie for bygging av nytt blekeri på Skogn. Dersom dette prosjektet blir gjennomført, vil produksjon av forbedret avispapir gradvis flyttes fra Follum og Parenco til Skogn.

En slik investering vil koste rundt 100 millioner kroner, og medføre at 160 000 tonn av kapasiteten ved Norske Skog Skogn bli konvertert fra standard avispapir til forbedret avispapir.

Dette gjøres samtidig som konsernet har besluttet å redusere det samlede investeringsnivået i konsernet med 400 millioner i 2009, fra en milliard kroner. Investeringer i eksisterende virksomhet vil bli ytterligere redusert i årene fremover.

600 mister jobben

Det skal også gjennomføres nedbemanning ved alle enheter i konsernet. Rundt 600 personer mister jobben, noe som utgjør rundt ni prosent av arbeidsstokken globalt. Hovedkontoret rammes enda hardere. Der skal rundt 20 prosent av staben slankes.

– Ytterligere nedbemanning og kostnadsreduksjoner er krevende for alle medarbeidere i Norske Skog. Vi vil rette mye innsats mot å hjelpe dem som mister jobben som følge av de nye tiltakene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

De nevnte tiltakene vil ha en positiv resultateffekt på 230 millioner kroner allerede fra andre halvår 2009. Helårseffekten fra 2010 er beregnet til 600-700 millioner kroner.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.