INDUSTRI

309 millioner ekstra i rommet

Galileo, det europeiske alternativet til GPS, vil være operativt i 2012 og gi en nøyaktighet varierende fra noen centimeter til en meters margin.
Galileo, det europeiske alternativet til GPS, vil være operativt i 2012 og gi en nøyaktighet varierende fra noen centimeter til en meters margin. Bilde: ESA
Trond Gram
13. okt. 2009 - 10:00

– Målet med norsk romvirksomhet er å bidra til verdiskaping, kunnskapsutvikling, miljø, og samfunnssikkerhet. Satsingen vil utløse en rekke kontrakter og oppdrag for norske høyteknologiske bedrifter, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en melding.

I april gikk regjeringen inn for full deltakelse i EUs Galileo-prosjekt, EUs navigasjonssatellittsystem som skal erstatte det amerikanske GPS-systemet.

Nå kommer pengene fra regjeringen, som bevilger 775 millioner kroner til norsk romvirksomhet i 2010. Det er 309 millioner kroner mer enn i år.

Bygger på Svalbard

Norge er allerede i gang med satsingen, og bygger blant annet Galileos første såkalte uplink-antenne på en satellittstasjon på Svalbard.

Gjennom utbyggingen på Svalbard, kombinert med sensorstasjonen ved Troll-basen i Antarktisk, har Galileo en bedre dekning i nord- og sørområdene enn hvis Norge ikke hadde deltatt i Galileoprosjektet.

Mer til Andøya

Ifølge Sylvia Brustad spiller romvirksomhet en stor og stadig viktigere rolle i nordområdesatsingen til regjeringen.

Den er viktig både for å hevde suverenitet og ressursforvaltning, i tillegg til næringsutvikling.

I tillegg til ekstra bevilgninger til Galileo-systemet, bevilges 15 millioner kroner ekstra til Andøya Rakettskytefelt. Penger som skal brukes til å revitalisere skytefeltet.

– Vi vil oppgradere infrastrukturen og stimulere norske forskere til å bruke skytefeltet mer enn de gjør i dag, sier Brustad i meldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.