INDUSTRI

25.000 jobber borte

KRAFT: Kåre Leira mener det haster å få på plass mer langsiktige kraftkontrakter for kraftkrevende eksportindustri.
KRAFT: Kåre Leira mener det haster å få på plass mer langsiktige kraftkontrakter for kraftkrevende eksportindustri. Bilde: Scanpix
Trond Gram
11. mars 2010 - 07:17

– Jeg er oppriktig redd på eksportindustriens vegne. Vi er ikke ferdig med noen krise, sier Kåre Leira, konserntillitsvalgt i Norske Skog.

Omtrent 200 av Leiras kolleger har mistet jobben i Norge de siste årene, og de har fått følge av enda flere i andre industribedrifter.

– Haster med tiltak

Ifølge nasjonalregnskapstallene har antall sysselsatte i industrien blitt redusert med nær 25.000 årsverk siden høsten 2008. På søndag møtes statsråder fra tre de tre regjeringspartiene på Thorbjørnrud Hotell for å slåss med finansminister Sigbjørn Johnsen om bevilgninger.

Kåre Leira mener det er viktig at regjeringen snart bidrar til at det kan komme mer langsiktige kraftkontrakter på plass for kraftkrevende eksportindustri.

– Det haster med å få på plass nå, sier han.

Fellesforbundet mener det er de viktigste hensynene regjeringen må ta når neste års statsbudsjett sys sammen. LO-forbundet mener det må brukes sterke tiltak over statsbudsjettet for å fremme økt sysselsetting.

Miljøteknologi og verftsindustri

I et brev til finansminister Sigbjørn Johnsen peker forbundet på behovet for å gi større bevilgninger til DEMO 2000-programmet, som ble opprettet som et motkonjunkturtiltak i 1999 etter et initiativ fra LO og Norsk Industri. Økte midler til satsing på miljøteknologi og flere oppdrag til verftsindustrien er andre tiltak forbundet peker på.

Et annet tiltak Fellesforbundet mener kan bidra til å gi oppdrag til en hardt belastet industri er å utnytte den ledige kapasiteten i verkstedbedriftene til å bygge utstyr til testanlegget på Mongstad.

– Det er viktig at miljøteknologien videreutvikles. Det må satses for å bevare en konkurransedyktig industri i Norge. Samtidig er dette med arbeidsmarkedstiltak styrkes, og sikre bedrifter mot konkurranseutsetting, sier Kine Asper, leder for Fellesforbundet i Oslo og Akershus.

– Ikke ute av bølgedalen

Hun tror ikke det er usannsynlig at tallet på 25.000 kan bli enda større om det ikke kommer noen tiltak som bedrer situasjonen.

– Vi er ikke ute av bølgedalen, og vi ser litt svart på det en stund til, i alle fall i industrien, sier Asper til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.