INDUSTRI

1500 milliarder ligger skjult i fjellene

ØNSKER SATSNING: Næringsminister Trond Giske mener Norge nærmest har en forpliktelse til å vinne ut mineraler for å møte verdens råvarebehov.
ØNSKER SATSNING: Næringsminister Trond Giske mener Norge nærmest har en forpliktelse til å vinne ut mineraler for å møte verdens råvarebehov. Bilde: Peder Qvale
Peder Qvale
1. nov. 2011 - 13:52

Både Sverige og Finland har nærmest fulldekket sine landområder. Næringsminister Trond Giske mener grunnen til det er enkel.

– Vi er dårlig på kartlegging i Norge, men vi skal ikke gråte over dette. Kull etter kull av de fremste geologene har nemlig gått inn i olje- og gassvirksomheten, sa han på et seminar om norsk bergindustri i Oslo tirsdag.

Må satse

Giske mener likevel Norge nå bør begynne å satse på mineralindustrien.

– Norge har en forpliktelse til å sørge for å utvinne de ressursene vi kan. Vi må bli med på spleiselaget slik at resten av verden kan få den levestandarden vi er så godt vant med, mener han.

Gir arbeidsplasser

LO-leder Roar Flåthen tror en satsning på bergverksindustrien kan ha store ringvirkninger for norske arbeidsplasser.

– Vi ønsker dette velkommen. Vi ser at områdene hvor dette er aktuelt har behov for nye arbeidsplasser. Dette kan være et område som vil gi verdiskapning til det norske samfunnet. Det vil sikre vekst og sysselsetting i mange år framover om vi gjør det riktig, sier han.

Maner til forsiktighet

Bellona advarer imidlertid mot miljøeffektene av en slik satsning.

– I sum er det en aktivitet som blant annet bidrar til spredning av miljøgifter og redusert biologisk mangfold og produksjonsevne. Bellona ønsker strengere miljøkrav, men vi ser at det er et tak for hvor strenge kravene kan være for at det ikke blir lønnsomt og industrien forsvinner andre steder, erkjenner fagleder Karl Kristensen.

– I forhold til deponi på land eller sjø, har Bellona et klart svar: Når du fjerner noe, legg det tilbake der du fant det. Rehabilitering av stengte gruver er også viktig slik at de kan tilbakeføres til mest mulig opprinnelig naturlig kvalitet, fastslår han.

– Klart folk er bekymret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.