KLIMA

1 milliard mindre til klimakvoter

Regjeringen kutter bevilgningen til kjøp av klimakvoter med 1.085 millioner kroner.
Regjeringen kutter bevilgningen til kjøp av klimakvoter med 1.085 millioner kroner. Bilde: SIMEN HÅKONSEN/TU
11. mai 2010 - 10:50

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett kutter regjeringen bevilgningen til kjøp av klimakvoter med 1.085 millioner kroner. Årsaken er at kvoteleveransene kommer senere enn antatt, og at kvoteprisene så langt i år har vært lavere enn forutsatt i saldert budsjett.

Mye kritikk

Klimakvotesystemet, som i stor grad skal bidra til å oppfylle norske løfter om globale utslippskutt, har vært utsatt for mye negativ oppmerksomhet den siste tiden.

Først kom det kritikk fra faglig hold om at FNs godkjenningssystem er for dårlig. Så ble det kjent at europeiske land er blitt momssvindlet for 42 milliarder kroner i forbindelse med kvotehandel de siste 18 månedene. I tillegg er Ungarn i hardt vær etter å ha videresolgt u-landskvoter som er levert inn av bedrifter til sletting, norske kvotekjøp i Kina er underkjent av FN fordi klimagevinsten er uklar og USA ventes å si nei takk til hele kvotesystemet.

Lite godkjent

I tillegg kan halvparten av de norske kvotekjøpene bli kjent ugyldige av FN-rådet som godkjenner klimakvotekjøp, ifølge Klassekampen.

Norge har forpliktet seg til å kjøpe et sted mellom 25 og 30 millioner klimakvoter innen utgangen av 2012. Selv om det er inngått kontrakter for kjøp av til sammen 19 millioner kvoter, viser tall fra tidlig i april at bare 660.000 er godkjent av FN. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.