NETTARKIV

India frister Hydro

Ole K. Helgesen
9. nov. 2006 - 09:30

Mumbai: Hydro-toppen var på en sjarmoffensiv i India sammen med en rekordstor norsk næringslivsdelegasjon i begynnelse av november. Der innrømmet han overfor Teknisk Ukeblad at India er interessant for Hydro.

– Jeg skal ha flere møter med myndighetene og indiske aktører for å finne ut mer om mulighetene her. Så får vi se hva vi vil gjøre.Vil ha Norge med

Det er gjort funn på indisk sokkel, særlig i Bengal-bukta, som har satt India på kartet i den internasjonale oppstrømsvirksomheten. I tillegg har myndighetene foretatt større endringer i konsesjonssystemet, blant annet på skattesiden, for å tiltrekke seg internasjonale aktører. Derfor har India blitt et interessant land for norske oljeselskaper og for leverandørindustrien.

Indiske myndigheter mener at norske oljeselskaper og norsk leverandørindustri kan bli interessante samarbeidspartnere ettersom norske selskaper har betydelig kompetanse på olje- og gassutvinning på store havdyp.70 prosent uutforsket

– Selvfølgelig vil vi ha samarbeid med selskaper som snakker om en utvinningsgrad på opptil 60 prosent, når vi selv strever med 30 prosent, sa V.K. Sibal, direktør i det indiske hydrokarbondirektoratet, på seminaret Intsok og Innovasjon Norges arrangerte i millionbyen Mumbai.

Oljedirektøren fortalte om store muligheter utenfor den store indiske kysten. – Hele 70 prosent av områdene utenfor India er ikke utforsket. Og 1,35 millioner kvadratkilometer av disse områdene ligger på dypt vann, noe som burde passe norske selskaper godt, understreket han.

Sibal forklarte at alle viktige aktører må satse i India fordi det er et enormt forbrukermarked. Og det vil stadig bli større: – I dag står India for 3,5 prosent av verdens energiforbruk. Dette er forventet å vokse til 4,1 prosent.

– Sent ute

Ifølge forretningsrådgiver Sanjiv M. Jhangiani i UBC Advice kommer norske energiselskaper sent inn i det indiske markedet: – Norske selskaper innen energisektoren har foreløpig ikke vært spesielt aktive i India. Men nå virker det som flere har fått øynene opp for de store mulighetene som finnes her.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen var også i India for å styrke båndene mellom de to landene. Han mener begge landene har mye å tilby hverandre: – Norske selskaper bør absolutt være interessante for indiske myndigheter. Det samme gjelder den andre veien, sa Enoksen på seminaret Indo-Norwegian Business Cooperation in the Oil and Gas and Maritime Sector i Mumbai.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.