KRAFT

India får norsk krafthjelp

Camilla Aadland
26. feb. 2007 - 07:30

- Dette er et spennende samarbeid og en stor tillitserklæring til norsk og nordisk kraftindustri, sier senior visepresident Terje Lysfjord i Nord Pool Consulting. Han er ett av medlemmene i gruppen som utreder mulighetene for det indiske kraftmarkdet.

Norden mest interessant

Den indiske kraftmarkedsregulatoren CERC har uttrykt at den nordiske modellen er en av de mest interessante for India.

- De ser at vi ikke bare har fått til en effektiv konkurranse, men at dette har skjedd uten privatisering i stor skala, kommenterer Lysfjord, og viser til at både Statnett og Statkraft er statlige selskaper, mens kraftbørsen eies av statlige nettoperatører.

En flaskehals

Prosjektet ledes av Sweco Grøner sammen med Power Trading Corporation of India (PTC) og er støttet av Utenriksdepartementet gjennom Norad og Ministry of Finance i India. Fra norsk side bidrar Nord Pool og Statnett, samt en rekke andre bransjeaktører.

- Dette er et godt eksempel på at det går an å gjøre noe i praksis. Her får vi til kompetanse- og erfaringsoverføring som går begge veier, sier Lysfjord.

India har store utfordringer på energifronten.

- I dag er energisektoren en flaskehals for den økonomiske veksten på grunn av manglende kraftproduksjon i forhold til en årlig forbruksvekst på ni-ti prosent, forteller seniorrådgiver Håvard Nordvik i Sweco Grøner. Målet er å øke kraftproduksjonen fra dagens 114 000 MW til 200 000 MW i 2012.

Nordvik kan ikke si om dette er et realistisk mål.

- Uansett er jeg overbevist om at det vil bli en formidabel vekst i den indiske energibransjen, både i form av ny kraftproduksjon og utbygging av overførings- og distribusjonsnett. Inderne er et imponerende folkeslag med en ekstrem arbeidsmoral, sier han.

Lærerikt prosjekt

Lysfjord tror samarbeidet med inderne kan åpne flere dører for norske aktører.

- Vi har vært i India og fått innsikt i den indiske kraftbransjen. Det kan bli andre forretningsmuligheter der, sier han.

Jan Hystad i Statnett synes deltagelsen i prosjektet har vært en positiv opplevelse.

- I India møter vi utrolig mange kompetente folk, som er svært interesserte og kunnskapsrike. Dette har gitt noen gode diskusjoner og har vært veldig lærerikt for oss, sier Hystad.

Ønsker å fortsette

Inpic-programmet blir avsluttet i år, og deltagerne i prosjektet har søkt om å fortsette i regi av Norad.

- I fase 2 vil vi gå i dybden på temaene som inderne er opptatt av knyttet til det fysiske og finansielle kraftmarked, i tillegg til tariffer og regulering. Statnett og Nord Pool vil få en mer sentral utførende rolle i denne fasen, sier Nordvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.