IKT

Imponerte Bill Gates

ROLLTAK: Selv om legen Julius Moskvil er lam og ikke kan snakke, kan han kommunisere ved hjelp av norskutviklet taleteknologi. FOTO: ODD R. VALMOT
ROLLTAK: Selv om legen Julius Moskvil er lam og ikke kan snakke, kan han kommunisere ved hjelp av norskutviklet taleteknologi. FOTO: ODD R. VALMOT

København: Konferansen ble innledet med at den norske legen Julius Moskvil holdt et foredrag om hvordan han bruker avansert IT-utstyr for å mestre hverdagen.

Det spesielle med Moskvil er at han er nesten helt lam. Han sitter i rullestol og er avhengig av respirator for å puste.

Allikevel kontrollerer han alt han har bruk for i sine omgivelser; rullestolen alle funksjoner i huset som gardiner og døråpning og han kan til og med leke med barnebarna.

Tolker små vink

Alt dette er mulig fordi han kan bruke ørsmå hodebevegelser som registreres av en skanner som overvåker en refleks på brillene hans til å manøvrere rundt på en skjerm. Programvaren som kjører på Windows, er utviklet av det norske selskapet Igel data as, og får nå stadig større internasjonal aksept.

Foredraget Moskvil holdt, hadde han skrevet selv på skjermen og ble lest opp av hans syntetiske engelske stemme.

– Vi kan ikke la mennesker som meg sitte passive resten av livet når det finnes slik teknologi, sa han.

Igel datas programvare Rolltalk kan benyttes av personer som bare har en viljestyrt bevegelse.

Systemet baserer seg på en skjerm som kan tilpasses den enkeltes behov ved at den utstyres med ikoner som kan styre alt fra tastetrykk til å skru på TV-en, åpne dører og kjøre lekebiler.

Les mer om Rolltalk her!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.