TU

To av tre priser for digitaljournalistikk til TU

"Imponerer ved sin avanserte bruk av data", ifølge Nona-juryen.

TU vant to av tre priser for god nettjournalistikk: Fra venstre: Einar Otto Stangvik, VG, TU-redaktør Svein-Erik Hole og utvikler Ruben Solvang, Teknisk Ukeblad.
TU vant to av tre priser for god nettjournalistikk: Fra venstre: Einar Otto Stangvik, VG, TU-redaktør Svein-Erik Hole og utvikler Ruben Solvang, Teknisk Ukeblad. Bilde: Gard L. Michalsen/Medier24
6. juni 2016 - 18:11

TU vant i dag to av tre priser for beste digitaljournalistikk under NONA16, den årlige konferansen til foreningen Nona, også kalt netthoder. 

Nona står for Norwegian online news association, og er en forening som er spesielt opptatt av digitale medieutvikling i Norge. 

TU fikk prisen for beste digitaljournalistikk for arbeidet med å avsløre at ansatte i Statens vegvesen eier aksjer for millioner av kroner hos etatens største leverandører av journalist Roald Ramsdal og utvikler Ruben Solvang. 

Videre ble TU-redaktør Svein-Erik Hole Årets netthode for å ha markert seg tydelig i mediebransjen gjennom å dele egne erfaringer med redaksjonell omstilling, digitale arbeidsmetoder og innovasjon.

Gravejournalistikk

TU vant i kategorien beste digitale journalistikk i liten redaksjon for Vegvesen-saken. Juryen mener TU imponerer ved sin avanserte bruk av data, herunder skraping av flere nettsider og koblinger av flere databaser. 

Arbeidet med å dokumentere aksjepostene til ansatte i Statens Vegvesen ble gjort blant annet ved å automatisere sammenlikning av opplysninger ved hjelp av datastøttede hjelpemidler. 

I tillegg til god fortellerteknikk, tar vinneren samfunnsoppdraget på alvor og viser at god gravejournalistikk er god gravejournalistikk – også digitalt, heter det i juryens begrunnelse.

Utvikler-kompetanse

TUs utvikler Ruben Solvang sier de aldri hadde kommet til bunns i saken om de hadde gjort gravejobben manuelt. 

- Vi lærte veldig mye av hele prosessen. Stor kred til journalist Roald Ramsdal som var gal nok til å spørre en utvikler om hjelp, og ikke minst Vegard Venli i Kommunal Rapport som jobbet i flere år med å åpne aksjonærregisteret, som hele saken er basert på, sier Solvang.

TU-redaktør Svein-Erik Hole mener det er veldig hyggelig når TU drar hjem to av tre priser som deles ut av nettopp Nona. Foreningen jobber for å drive god journalistikk på nett framover. 

- Datastøttet journalistikk blir viktigere og viktigere. At vi har folk som Ruben i redaksjonen, gjør at vi kan få svar på ting som vi tidligere bare hadde teser om. Selv om vi er en liten redaksjon, mener jeg dette er viktig ressursbruk, sier Hole. 

Årets netthode

Juryen poengterte at TU-redaktør Svein-Erik Hole har holdt mange titalls foredrag for norske mediebedrifter de siste årene, samtidig som han holder jevnlige kurs ved Institutt for journalistikk, og øser av sin digitale kunnskap til en rekke land.

 - Vedkommende har mange meritter og gode resultater med seg, som er oppnådd både alene og sammen med andre,» heter det i juryens begrunnelse for prisen Årets netthode 2016.

Juryen har også fått med seg at TU-redaktøren jobber hver kveld og helg for å holde liv i tu.no når turnuskabalen ikke går opp.

Kvalitet foran kvantitet

- Vedkommende er opptatt av kvalitet fremfor kvantitet som redaksjonell målestokk, vel vitende om at tydelig differensiering og dybde også gir best uttelling kommersielt sett, heter det i begrunnelsen.

Hole, som i fjor ble kåret til Årets Nyskaper av Norsk redaktørforening, ble overrasket over utmerkelsen.  

- Det er en personlig utmerkelse, men jeg føler jeg får den fordi jeg har blitt en frontfigur for et kompetent miljø av journalister, utviklere og selgere, sier Hole.

- En del av begrunnelsen er hvordan TU har endret seg fra å være papirbasert til en bedrift som nå i all hovedsak er digital. Det skal både administrerende direktør og ansvarlig redaktør Jan M. Moberg,og eierne Nito og Tekna ha sin del av æren for, sier Hole. 

TU ble også nylig kåret til Årets nisjenettsted under Nordiske mediedager i Bergen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.