DOKTORGRADER

Immunforsvar og bakterier

9. aug. 2001 - 14:34

Alvorlige bakterieinfeksjoner kan gi dødelig utgang, og sett i lys av en økende forekomst av antibiotikaresistente bakterier er det behov for nye og effektive behandlingsmåter.

For å kunne utvikle nye terapier og vaksiner er det nødvendig å forstå hvordan immunforsvaret gjenkjenner og aktiveres av de ulike bakteriene. Doktorgradsarbeidet bidrar til forståelsen av hvilke cellereseptorer som engasjeres av ulike bakterier, og peker også på at løselige og partikulære bakteriekomponenter bruker ulike mekanismer for celleaktivering. En slik forståelse vil ha betydning for å kunne utvikle spesifikke medikamenter og vaksiner mot ulike bakterier.

Mannuronsyrepolymerer (poly-M) fra alginat, en familie av polysakkarider som finnes både i brunalger og i kapselen til noen bakterier, aktiverer også immunforsvaret. Injeksjoner av poly-M har vist seg å beskytte mus mot dødelige doser av stråling og bakterieinfeksjoner. Arbeidet viser at poly-M er mer effektiv når det blir koplet til kuler, og at poly-M på kuler binder til andre cellereseptorer enn løselig poly-M. Denne kunnskapen kan utnyttes med tanke på bruk av poly-M i immunstimulerende behandling, for eksempel gitt før operasjoner eller til pasienter med nedsatt immunforsvar.

Avhandlingen har tittelen Receptors involved in cell activation by defined uronic acid polymers and bacterial components (Reseptorer involvert i aktivering av celler med uronsyrepolymerer og bakteriekomponenter). Den er utført ved Institutt for kreftforskning og molekylærbiologi, NTNU, med professor Terje Espevik som hovedveileder og professor Gudmund Skjåk-Bræk som medveileder. Arbeidet er utført med støtte fra NTNU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.