IT

IKT-Norge støtter Datatilsynet

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge vil ha slutt på piratjakten.
Torgeir Waterhouse i IKT-Norge vil ha slutt på piratjakten. Bilde: Espen Zachariassen
Julie R. Andersen
23. juni 2009 - 14:24

– Det vil være oppsiktsvekkende dersom Personvernnemda gir advokatfirmaet Simonsen medhold, sier prosjektleder i IKT-Norge Torgeir Waterhouse i en pressemelding.

Datatilsynet har vedtatt at Simonsen ikke får fornyet sin konsesjon til privat etterforskning av fildeling.

IKT-Norge kaller avslaget en "milepel for å sikre et velfungerende internett".

Les også: Datatilsynet stanser piratjegerne

– Uakseptabelt med privat etterforskning

Simonsen vil klage på vedtaket, og Personvernnemnda vil ha siste ord.

Simonsen fortsetter etterforskningen i mellomtiden. Det er IKT-Norge skeptiske til.

– Vi forventer at norske politikere vil støtte Datatilsynets vurdering. Det burde være opplagt for alle at det er uakseptabelt med privat overvåkning slik Simonsen har hatt anledning til å drive med. Det er viktig å ikke få moralsk panikk og kaste ut barnet med badevannet i jakten på de ansvarlige for opphavsrettskrenkelser, sier Waterhouse.

Les også: Ingen bråstopp for piratjegerne

Savner politikerne

IKT-Norge mener det er viktig for både rettighetshaverne og hele kunnskapssamfunnet at politiet og rettsvesenet prioriter slike saker.

De er enige med Datatilsynet i at politikerne bør komme på banen.

Også Forbrukerrådet har bedt både Kultur- og kirkedepartementet og Samferdselsdepartementet om å ta et standpunkt i debatten.

Retningslinjer

De ønsker retningslinjer for hvordan ulovlig fildeling skal bekjempes.

– For å få debatten inn på et konstruktivt spor har Forbrukerrådet nylig foreslått overfor Kultur- og kirkedepartementet å samle aktørene på rettighetshaversiden og forbrukerne for å drøfte mulige tiltak. Dette er ikke minst aktuelt i lys av at åndsverkloven nå er under revisjon, sier rådgiver Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet.

– Vi stiller oss bak den første anbefalingen om å gi konsesjon, og vi vil skrive et nytt brev med en slik anbefaling. Det er naturlig å omtale retningslinjer i den kommende åndsverkloven, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB.

Les også: – Fortsatt konsesjon til piratjegere

Venstre reagerer på Kulturdepartementet

- Venstre er helt klare på at bare politiet skal ha adgang til å be internettleverandører om å utlevere informasjon om sine kunder, og det bare etter en rettslig kjennelse. Jeg reagerer på at Kulturdepartementet opprettholder sin støtte til at et privat firma skal overvåke nettaktivitet. Det virker nesten som om de vil overprøve Datatilsynet ved å legge press på dem, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Hun synes departementet burde kommet videre i arbeidet med åndsverkloven.

-Dagens lovverk er for gammeldags til å håndheves, sier Skei Grande.

Hun reagerer også på at Simonsen får fortsette etterforskningen i flere måneder fremover.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.