INDUSTRI

– Ikke vent i klimasaken

BLIR KLIMAPARTNER: Her blir selskapet Kitron partner i klimaklyngen i Aust-Agder, som ønsker å forberede bedriftene på lavutslippssamfunnet. Fra venstre Svein Tveitdal i GRID Arendal, adm.dir. Dag Songedal i Kitron og fylkesordfører Laila Øygarden.
BLIR KLIMAPARTNER: Her blir selskapet Kitron partner i klimaklyngen i Aust-Agder, som ønsker å forberede bedriftene på lavutslippssamfunnet. Fra venstre Svein Tveitdal i GRID Arendal, adm.dir. Dag Songedal i Kitron og fylkesordfører Laila Øygarden. Bilde: Kitron
Kjetil Malkenes Hovland
12. nov. 2009 - 07:18

– Vi er det største regionale klimanettverket i landet, sier Svein Tveitdal ved miljøinformasjonssenteret GRID Arendal til Teknisk Ukeblad.

Den skjeggete sørlendingen er en av initiativtakerne til Klimapartner i Aust-Agder, en «klimaklynge» som samler fylkeskommunen, Arendal kommune og 21 bedrifter med til sammen 6000 ansatte og sju milliarder kroner i omsetning.

Målet er at næringslivet på Sørlandet skal ligge først i løypa fram mot lavutslippssamfunnet.

– Skal man få til det klimapanelet og politikerne sier av utslippskutt, kan omstillingen komme raskt. Bedrifter som henger etter vil få det tøft, akkurat som USAs bilindustri, sier Tveitdal.– Ønsker å forberede seg

Han mener det er sterk vilje i næringslivet til å forberede seg på lavutslippssamfunnet. Men mange venter på at noen skal ta ledelsen. Andre skjønner ikke hva de står overfor.

– Jo mer kunnskap politikere og næringsliv får, jo mer action blir det. Jeg er veldig positivt overrasket over interessen. Kommer det en plattform, er bedriftene veldig interesserte i å være med, sier Tveitdal.

Rikspolitikerne og staten har derimot ikke tatt noen ledelse så langt, mener «klimaveteranen» som har fulgt klimapolitikken tett i tjue år.– Staten gjør lite

– Staten gjør utrolig lite. Det er for eksempel 1600 bedrifter som er sertifisert som Miljøfyrtårn. Bare en håndfull av disse er statlige, sier han.

– Hvorfor det?

– Godt spørsmål. Det virker som de ikke klarer å «walk the talk».Vil utvide klyngen

Nå ønsker Klimapartner-nettverket å få med seg Vest-Agder og Kristiansand, slik at hele landsdelen er forberedt på det som måtte komme av omstillinger og klimatiltak framover.

Bedriftene i klyngen regner nå på klimafotavtrykkene sine. Mange kjøper kvoter for å kunne markedsføre seg som klimanøytrale.

– Disse bedriftene ønsker at staten skal stille strengest mulig krav. For da ligger de godt an, sier Tveitdal.

– Men er dette noe for alle bedrifter?

– Det varierer. Men bedrifter bør sette seg inn i markedet for varer og tjenester i lavutslippssamfunnet. Sover du i timen nå, kan det gå dårlig, sier Tveitdal.Omstiller nedenfra

Klyngen teller nå bedrifter som Kitron, Skanska, Nettbuss Sør, Statens Vegvesen og Asplan Viak. Fylkeskommunen er blitt klimanøytral.

Arendal kommune ønsker å redusere klimautslippene med 90 prosent innen 2017, med «ren» strøm, ny bilpark og skifte av oljefyrer til 30-40 mill. kroner.

Som i mange andre land begynner klima-omstillingen nedenfra.

– Bedriftseierne er fornuftige folk. I USA går byer og næringsliv foran og pålegger seg selv reduksjoner for å tilpasse seg den framtida de vet kommer. De som gjør det, får en tjuvstart, sier Tveitdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.