IKT

Ikke statens bord

3. mai 2001 - 10:37

Stortinget har bestemt at det ikke skal være statens oppgave å finansiere og bygge ut et digitalt bakkenett.

Allmennkringkasterne, som i dag er NRK, TV2 og lokal-TV, er blant dem som vil benytte seg av digitalt bakkenett. Konsesjoner som gir rett til både å sende kringkasting og ta i bruk kapasitet til teleformål, blir nå lyst ut i en felles kunngjøring fra Kulturdepartementet og Samferdselsdepartementet.

De som får konsesjon skal selv velge sendernettoperatør, det vil si hvem som skal bygge og drive nettet. Hvem som får ansvaret for de øvrige funksjonene i bakkenettet, for eksempel stå for den tekniske bearbeidelsen av signalene, skal baseres på etterspørselen i markedet. Det offentlige får kun ansvar for en utlysings- og tildelingsprosess.

Uavklart tidsaspekt

For snarest å utvide kapasiteten til fjernsynskringkasting i Norge, legges det vekt på at utbyggingen kan starte forholdsvis raskt. Det er imidlertid for tidlig å si når konsesjonsvilkårene vil være klare.

Det digitale bakkenettet blir et landsdekkende nett for formidling av fjernsynskanaler i Norge. Foreløpig formidles størstedelen av fjernsynssendingene gjennom det analoge bakkenettet. Det vil fortsette å eksistere parallelt med det digitale nettet så lenge det er hensiktsmessig. Andelen digitale sendinger øker imidlertid raskt. I dag formidles digitalt fjernsyn bare via satellitt og kabel.

Større kapasitet

Et digitalt bakkenett vil gi bedre ressursutnyttelse og større kapasitet, og vil gi mulighet for flere fjernsynskanaler og andre tjenester til brukere som ikke er tilknyttet kabelnett eller har tilgang til satellittjenester.

Et digitalt bakkenett vil også kunne benyttes til å formidle andre bredbåndstjenester i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.