INDUSTRI

– Ikke sexy nok

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør Norsk Industri
Stein Lier-Hansen, administrerende direktør Norsk Industri Bilde: Camilla Aadland
Camilla Aadland, Trond Gram
22. jan. 2009 - 13:44

– Det er noe så kjedelig som økte avskrivningssater som er ett av våre viktigste krav, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen da han i dag presenterte Norsk Industris konjunkturrapport.

Satsen er i dag på 20 prosent, og Norsk Industri har lenge hatt som krav å heve denne til 25 prosent.

– Det er et kjempeviktig krav. Problemet er at det ikke er sexy nok, men det vil virke som en innovasjonsdriver, understreker Lier-Hansen.

Les også: – Denne krisa blir langvarig

Signaleffekt

Direktør Knut E. Sunde utdyper overfor TU.no:

– Det å øke avskrivningssatsen er en veldig viktig signaleffekt om at regjeringen har forstått, og at det er mulig å investere i Norge, sier Sunde.

Han viser til at finansminister Kristin Halvorsen gikk til valg på å øke satsene i 2005, men at hun siden har gjort lite for å endre dette.

– Vi håper hun nå vil stå for løftene sine, sier Sunde.

Norge dårligst

Høyere avskrivningssatser er det eneste av kravene Norsk Industri kommer med som de vil ha innført permanent.

– Det skulle ha vært gjort for lenge siden, understreker Lier-Hansen.

Ifølge Knut Sunde er Norge dårligst i klassen i Europa på dette området.

– Jeg fatter ikke hvorfor, vi burde vært best her på grunn av de høye lønnskostnadene. På den måten ville vi gitt et signal til den kapitalintensive industrien om at den bør investere i Norge, sier Sunde.

Peker fremover

– Hvor mye vil en endring av avskrivningsreglene bety?

– Vi vet at det vil få størst effekt når viljen og evnen til å investere er der. Men regjeringen må ha noen tiltak som peker fremover. Alle de andre forslagene våre er midlertidige tiltak, men en økning av avskrivningssatsene vil vise at regjeringen har forstått, sier Sunde.

De to andre tiltakene Norsk Industri trekker spesielt frem, er at banknæringen må på plass og at det må gis sterkere incentiver for forskning og innovasjon.

Banknæringen på bena

Høyres Torbjørn Hansen var til stede da Norsk Industri la frem sine tiltak.

Han er enig i alle tiltakene foreningen skisserer, og legger vekt på at banknæringen må fungere normalt igjen, og at regjeringen aktivt bruker det offentlige virkemiddelapparatet.

Unngå symbolpolitikk

– Spørsmålet nå er hvordan pakken blir innrettet. Regjeringen må for all del unngå symbolpolitikk. Hvis finansminister Kristin Halvorsen lager en pakke med SV-profil vil ikke dette virke, sier han til TU.no.

Hansen mener noe av det mest effektive vil være å bruke Innovasjon Norge mer aktivt, og utvide lånerammene deres. Samtidig ser han at økte avskrivingssatser kan hjelpe bedriftene på sikt.

– Det er viktig å dra til nå, legger han til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.