ENERGI

Ikke rotenon-forbud

9. jan. 2001 - 13:36

Det har gått rykter om at rotenonbehandlinger mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris skal forbys. I den forbindelse er det vist til at miljøvernminister Siri Bjerke med umiddelbar virkning har trukket tilbake SFTs og DNs myndighet til å gi tillatelse til slike behandlinger.

Statssekretær Stein Lier-Hansen sier i en kommentar at oppslagene om forbud mot rotenonbehandling er feilaktig og må være basert på en ren misforståelse. Det er riktig at Miljøverndepartementet heretter skal avgjøre søknader om behandling av vassdrag med rotenon for å bekjempe Gyrodactylus salaris.

Men myndighetenes strategi for bekjempelse av Gyrodactylus salaris ligger fast. Utbredelsen av parasitten skal begrenses mest mulig, og den skal utryddes der dette lar seg gjøre. Departementet arbeider for tiden med å utarbeide en helhetlig og langsiktig politikk på dette området, og det tas sikte på at et forslag vil bli lagt frem for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Lier-Hansen presiserer også at departementet om kort tid vil behandle en søknad om behandling av Steinkjervassdraget i år – med stor vekt på behovet for snarlige tiltak som kan forhindre spredning av parasitten til de svært viktige laksebestandene i Trondheimsfjorden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.