OLJE OG GASS

– Ikke «peak oil»

IKKE OLJEMANGEL:  - Det er svak dollar og forventninger om sterk vekst i økonomien som gir høyere oljepris, sier forfatter og konsulent Daniel Yergin.
IKKE OLJEMANGEL: - Det er svak dollar og forventninger om sterk vekst i økonomien som gir høyere oljepris, sier forfatter og konsulent Daniel Yergin. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
17. nov. 2009 - 08:24

Boka hans «The Prize» («Svart gull» på norsk), er en slags «bibel» for oljefolk og står som et hovedverk om oljehistorien.

Forfatter og energikonsulent Daniel Yergin er kjent som en sterk opponent til påstanden om at det ikke er nok olje i verden.

Det er dollaren som har skylda for oljeprisene, sier Yergin nå.

– Ikke tilbud og etterspørsel

– Oljeprisene speiler ikke fundamentale forhold ved verdens oljeproduksjon eller -etterspørsel. Prisene speiler den svake dollaren og forventningene om en sterk vekst i økonomien, sier Yergin ifølge Reuters.

Oljen nådde 77 dollar fatet mandag. Mot slutten av 2008 lå oljen på 40 dollar fatet, etter finanskrisen og et toppnivå på 147 dollar fatet i fjor sommer.

Oljen nådde 82 dollar fatet midt i oktober, dette er toppnivå for 2009.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.