SAMFUNN

Ikke patent

Antallet patentsøknader har en tendens til å følge de alminnelige konjunkturene.

Når industrien sliter, synker tallet på søknader. Administrerende direktør Jørgen Smith i Patentstyret merker tydelig at FoU-prosjekter er blant de første som utsettes for sparekniven.

I 2000 mottok Patentstyret 6700 søknader om patentering og 16.262 søknader om registrering av varemerke. I 2002 var disse tallene redusert til henholdsvis 6290 og 12.702. Budsjettet for inneværende år antyder ytterligere reduksjon til 5500 patenter og en vekst til 15.000 varemerker.

I en fersk halvårsrapport fra Patentstyret går det frem at antall patentsøknader i første halvår ligger over tilsvarende periode i fjor.

Normalt er aktiviteten størst om høsten, det ser derfor ut til at målet for 2003 blir nådd og vel så det, men likevel færre enn i fjor.Tallet på varemerkesøknader ser derimot ut til å bli lavere enn budsjettert.

Lav aktivitet

- Det er uforholdsmessig lav patenteringsaktivitet i Norge, spesielt blant småbedrifter, sier Smith. Han håper Patentstyret etter hvert vil merke Skatte-Funn gjennom økt antall søknader.

Smith hevder at norske bedrifter skiller seg ut. Step-gruppen gjennomførte for et par år siden en undersøkelse om SMB-er og deres forhold til patentrettigheter.

- Det var bedrøvelige tall.

Smith tror det skyldes at de rett og slett ikke har noe, verken produkter eller prosesser som er verdt å beskytte, og at de ikke bryr seg om å beskytte dem de måtte ha.

- Vi ser på patentering som en forsikring av forskningsinnsats. Så lenge ingenting skjer, kan forsikringspremien vurderes som bortkastet. Men den dagen noe skjer, har man ingenting å beskytte seg med uten patent.

Prisen er ikke egnet til å skremme mange, men Smith frykter mange tror det er langt dyrere. Et norsk patent bør ikke koste mer enn 20.000 til 30.000 kroner. Internasjonal patentering blir langt dyrere, prisen er avhengig av hvilke markeder som er interessante.

Nytt system

Smith begrunner noe av reduksjonen med innføring av et nytt datasystem for å behandle søknader. Dette vil også virke på behandlingen av patentsøknader i annet halvår.

Designavdelingen tok det franske SANT-systemet i bruk allerede 1. april i år. Patentstyret har brukt mye tid og krefter på å rette på feil og tilpasse systemet. Når systemet tas i bruk for fullt i løpet av høsten, håper Smith å kunne tilby kundene vesentlig raskere behandlingstid enn tilfellet er i dag.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.