KRAFT

– Ikke optimalt at kraftbransjen preges av én stor aktør

Agder Energi vil ha mer konkurranse.

Restrukturering i kraftbransjen gjennom fusjoner må til for at Statkraft skal få jevnbyrdige konkurrenter, mener Agder Energi.
Restrukturering i kraftbransjen gjennom fusjoner må til for at Statkraft skal få jevnbyrdige konkurrenter, mener Agder Energi. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. mai 2014 - 13:35

Strukturen i kraftbransjen fremmer ikke virksom konkurranse, skriver Agder Energi i et brev til Olje- og energidepartementet.

«Statkraft er i en egen divisjon når det gjelder volumet i norsk kraftproduksjon. Et godt stykke bak Statkraft finnes en mindre gruppe regionale kraftkonserner, og et langt stykke bak disse igjen finnes et betydelig antall mindre kraftselskaper», heter det i brevet, som Teknisk Ukeblad har sett.

Brevet er et innspill til temaer de mener den nye energimeldingen bør behandle.

«Det sier seg selv at det ikke er en optimal konkurransesituasjon i en bransje som preges av en svært stor aktør, en håndfull langt mindre aktører og et omland av svært små aktører. Dette forsterkes av omfattende krysseierskap i bransjen», skriver selskapet videre.

Konkurransetilsynet har tidligere foreslått å Konkurransetilsynet vil dele opp Statkraft .

Les også: – Sverige får mer vindkraft enn Danmark

Ønsker jevnbyrdighet

Agder Energi mener nasjonale markeder med virksom og god konkurranse normalt kjennetegnes av jevnbyrdighet mellom tre-fire aktører som er i stand til å utfordre hverandre.

«Et slikt bilde i kraftbransjen, med flere og sterkere nummer 2- og nummer 3-aktører bak Statkraft, ville trolig bidra vesentlig til å fremme virksom konkurranse, til fordel for forbrukerne, selskapene og eierne», heter det i brevet.

Derfor bør energimeldingen ifølge selskapet gjennomgå og gi anbefalinger om konkurranseforholdene i bransjen, og basere dette på en utredning fra konkurransemyndighetene.

Les også: GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Eies av Statkraft

Agder Energi er landets tredje største energiprodusent. Statkraft eier 45,5 prosent av selskapet, mens kommunene på Agder eier resten.

Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi understreker at Agder Energi ikke ønsker et svekket Statkraft.

– Det vi ønsker er sterkere nummer to-selskaper, at gapet mellom disse selskapene og Statkraft er mindre enn i dag. Svaret på dette er en restrukturering i bransjen blant annet gjennom fusjoner. Vi ønsker et sterkt Statkraft, vårt poeng er ikke at Statkraft ikke skal få vokse, sier Altmann til Teknisk Ukeblad.

Agder Energi skriver i sitt brev at dersom bransjen skal kunne effektiviseres gjennom restrukturering, trenger den en ny runde med politisk tilrettelegging.

«Dette er et tema vi mener bør være sentralt i stortingsmeldingen», skriver selskapet.

Les også:

Fiasko for norsk havvind

Strengere vannkrav kan gi flere vindmøller  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.