ARBEIDSLIV

Ikke nok ingeniører

Hild Lamvik
17. des. 2001 - 07:00

To av tre bedrifter synes det er litt eller meget vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører, og de har ingen tro på at situasjonen vil bedre seg i løpet av de neste tre årene. Halvparten mener etterspørselen vil være høyere enn tilbudet.

Dette går frem av en undersøkelse gjennomført av Norges ingeniørorganisasjon (Nito), blant personer med ansettelsesansvar i 250 bedrifter i privat og offentlig sektor.

Bedriftene anslår at det vil være behov for 10.000 nye ingeniørstillinger i årene som kommer.

Vanskelig for de små

Rekrutteringsproblemene skyldes først og fremst at det er vanskelig å finne folk som har relevant erfaring. Bransjespesifikke forhold og konkurranse på arbeidsmarkedet er andre forklaringer, ifølge de som har svart i undersøkelsen.

Offentlig sektor oppgir bedre lønns- og arbeidsbetingelser i privat sektor som et problem for rekrutteringen. 30-40 prosent oppgir videre at det er mangel på ingeniører og at det utdannes for få. Problemene oppleves kraftigst i små bedrifter, mens de som ikke opplever rekrutteringsproblemer mener det skyldes at de oppfattes som attraktive blant arbeidssøkerne.

Erstatter med andre

Løsningen for mange bedrifter er å omskolere personer med annen bakgrunn, der de ikke greier å skaffe ingeniører, eller leie inn eksterne tjenester.

- Undersøkelsen bekrefter det vi varslet allerede for ti år siden, fastslår Nito-president John-Arne Haugen. Han forsikrer at Nito vil fortsette pådriverrollen for å gjøre det attraktivt blant unge å bli ingeniør.

- Dette er ikke en utvikling du snur over natta, advarer Nito-presidenten.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.