ARBEIDSLIV

Ikke nok ingeniører

Hild Lamvik
20. des. 2001 - 14:02

To av tre bedrifter har ingen tro på at det blir lettere å skaffe ingeniører i løpet av de neste tre årene. Halvparten mener etterspørselen vil være høyere enn tilbudet, går det frem av en undersøkelse gjennomført av Norges ingeniørorganisasjon (NITO). Undersøkelsen er foretatt blant personer med ansettelsesansvar i 250 bedrifter i privat og offentlig sektor.

Bedriftene anslår at 10.000 nye ingeniørstillinger må besettes i årene som kommer.

Vanskelig for de små

Rekrutteringsproblemene skyldes først og fremst at det er vanskelig å finne folk som har relevant erfaring. Bransjespesifikke forhold og konkurranse på arbeidsmarkedet er andre forklaringer, ifølge de som har svart i undersøkelsen.

Offentlig sektor oppgir bedre lønns- og arbeidsbetingelser i privat sektor som et problem for rekrutteringen. 30-40 prosent oppgir at det utdannes for få. Problemene oppleves kraftigst i små bedrifter. De som ikke opplever rekrutteringsproblemer, mener det skyldes at de oppfattes som attraktive blant arbeidssøkerne.

Omskolere og leie

Løsningen for mange bedrifter er å omskolere personer med annen bakgrunn, der de ikke greier å skaffe ingeniører, eller leie inn eksterne tjenester.

- Undersøkelsen bekrefter det vi varslet allerede for ti år siden, fastslår NITO-president John-Arne Haugen. Han forsikrer at NITO fortsatt vil arbeide for å gjøre det attraktivt blant unge å bli ingeniør.

- Dette er ikke en utvikling du snur over natta, advarer NITO-presidenten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.