KRAFT

– Ikke ment som juks

LUFTSPENN: Kampen om kraftlinjer i luftspenn eller sjøkabel i Hardanger fortsetter. Frp mener det kan være uheldig at lederen for ett av sjøkabelutvalgene jobber i et selskap som har kraftlinje-utbygger Statnett som kunde.
LUFTSPENN: Kampen om kraftlinjer i luftspenn eller sjøkabel i Hardanger fortsetter. Frp mener det kan være uheldig at lederen for ett av sjøkabelutvalgene jobber i et selskap som har kraftlinje-utbygger Statnett som kunde. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
31. aug. 2010 - 15:41

– Jeg tror ikke dette er ment som juks og bedrag fra Terje Riis-Johansens side. Men det kan fort oppfattes som uheldig, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Teknisk Ukeblad.

Teknisk Ukeblad skrev i dag at nettutbygger Statnett er en viktig kunde for selskapet Vattenfall Power Consultant.

Der jobber også Fredrik Rüter, en av de fire utvalgslederne som skal utrede sjøkabel som alternativ til luftspenn i Hardanger: Les saken her

PENGEBLINDE: - Det virker som om regjeringen har blitt pengeblinde når det gjelder CO2-rensing, mener Ketil Solvik-Olsen i Frp.
– Grunnlag for spørsmålBESTE MENING: Ketil Solvik-Olsen (Frp) tror ikke energiministeren har noen skjult agenda. Mona Sprenger

– Grunnlag for spørsmål

– Det gir jo et grunnlag for å stille spørsmål, særlig hvis rapportene viser motsatt resultat av det noen ønsker, sier Solvik-Olsen. – Men jeg går ut i fra at disse utvalgene er opprettet i beste mening, uten skjulte agendaer. Jeg synes de har klart å få dem så uavhengige som det er mulig.

Det kryr ikke akkurat av eksperter på sjøkabler i Norden, understreker professor Steinar Strøm ved Universitetet i Oslo. Han jobber også for Vista Analyse, og har vært med på å skrive en rapport om kraftlinjene på oppdrag fra blant andre Turistforeningen: Les saken her

–Min kommentar er at det uansett ikke ville ha vært lett å finne miljøer i Norden som er uavhengige i denne saken, skriver Strøm i en e-post til Teknisk Ukeblad.

En av de andre utvalgslederne er for øvrig styreleder for Statnetts søsterorganisasjon på Island, Landsnet.

– Betenkelig

Organisasjonen Bevar Hardanger har vært sentral i kampen mot luftspenn på strekningen Sima-Samnanger. Styreleder Klaus Rasmussen var til stede da energiministeren presenterte de fire utvalgene i dag.

– Hva synes du om at en av utvalgslederne er ansatt i Vattenfall Power Consultant, som har Statnett som en viktig kunde?

TRASEEN: Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger viser frem landskapet han vil bevare.

– Det er klart at det er litt betenkelig hvis det er så nære bindinger. Riis-Johansen poengterte på pressekonferansen at hvis det finnes bindinger så må det gjøres grep. Hvis du allerede kan vise til slike bindinger mellom Statnett og Vattenfall er det ikke særlig positivt for troverdigheten til regjeringen, sier Rasmussen.

Må diskuteres nå

– Utvalget kan jo likevel levere en rapport som er positiv til sjøkabel. Men hva hvis den er negativ?

– Da er det for sent å diskutere dette. Det er jo nå i oppstartsfasen vi må diskutere dette. Uansett resultat vil dette kunne bli et negativt stempel. Det er ikke heldig for OED at det er så sterke bindinger når de sier at dette skal være uavhengige og nøytrale folk, sier Klaus Rasmussen.

– Jobbet ikke med Statnett

Olje- og energidepartementet påpeker nå i ettermiddag overfor Teknisk Ukeblad at Fredrik Rüter i Vattenfall Power Consultant ikke har jobbet direkte med Statnett, selv om Statnett er kunde hos selskapet.

– Fredrik Rüter begynte i Vattenfall i 2009, som leder for seksjonen Grid Connections. Verken Rüter eller den seksjonen har arbeidet med Statnett siden Rüter begynte der i 2009, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.