KLIMA

- Ikke klart for CO2-rensing

KLIMAVENNLIG: Avtalen med Staten kan gjøre Mongstad-raffinerinet til verdens mest miljøvennlige.
KLIMAVENNLIG: Avtalen med Staten kan gjøre Mongstad-raffinerinet til verdens mest miljøvennlige. Bilde: Anders J. Steensen

- Effektene på miljøet over tid er viktigere enn å få en løsning umiddelbart, sier leder Truls Gulowsen, Greenpeace Norge.

Mangler teknologi

Greenpeace er enige med Kjell Bendiksen, og vil heller vente enn å gå for en løsning uten full rensing på Kårstø.

-All forskning viser at det ikke er dagens teknologi som løser dette problemet best. Hvis vi skal gjøre noe er det viktig at det gjøres skikkelig, og at vi får en løsning som kan brukes andre steder i verden i fremtiden, sier Gulowsen.

- Hvis man først har tro på rensing, så er vi enige med Bendiksen, legger han til.

- Et rått løp

Men de usikre på om Mongstad er en bedre løsning.

- Så dere vil heller vente med utbyggingen på Kårstø til teknologien ved Mongstad er klar?

- Jeg er ikke så sikker på Mongstad heller. Også dét er et rått løp. Man kan ikke vente på teknologi, man må jobbe med teknologi. Derfor mener vi også at man ikke kan bygge et fullskala-anlegg umiddelbart, sier Gulowsen.

Trenger tid

Greenpeace tror ikke det er mulig å komme unna deponering. De mener det viktige nå er forskning og testing for å finne frem til den løsningen som er best for miljøet.

- Mongstad er nok et forsøk på å hoppe over utprøvingsfasen. Dersom det skjer, vil det få alvorlige konsekvenser for fremtiden, sier Gulowsen.

Greenpeace deltar ikke på dagens samråd om Kårstø-utbyggingen, hvor blant annet Bellona og Norges Naturvernforbund deltar for å påvirke avgjørelsen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.