FORUM

Ikke i armene på LO og Fellesforbundet

29. okt. 2003 - 13:13

Begrunnelsen er at NITO ikke klarer å få NIF med på et gjensidig forpliktende samarbeid, utover det praktiske samarbeidet som foregår mellom NITO- og NIF-grupper på arbeidsplassene.

Så feil er det mulig å ta. Visst kan vi beklage at det er to organisasjoner som deler nasjonens ingeniører og teknologer seg imellom, og at vi på den måten velger bort slagkraften et tettere samarbeid ville gitt.

Det er likevel ikke poenget. For en frittstående fagorganisasjon som NITO er det både naturlig og nødvendig å søke samarbeid i saker eller på områder der organisasjonen alene blir for liten. Avtalen med Fellesforbundet er eksempel på det. Men at det har noe med NIFs manglende interesse for et forpliktende samarbeid med NITO å gjøre, er feil. Faktisk så feil at jeg lurer på hvor TUs lederskribent har vært de siste årene.

Samarbeidet med Fellesforbundet daterer seg tilbake til den gang AF hadde en samarbeidsavtale med LO. Avtalen innebar at AF og dets medlemsorganisasjoner fikk tilgang til internasjonale fora som til da var forbeholdt LO.

NITO meldte seg etter hvert ut av AF, men ønsket å opprettholde og videreutvikle det internasjonale arbeidet. Som de fleste etter hvert skjønner, fattes det vedtak i Europa (EU) som får konsekvenser for arbeidstakere i Norge.

I tiden i AF hadde vi fått et godt forhold til Fellesforbundet, som er landets største fagorganisasjon for arbeidstakere i industrien. Da AF-medlemskapet opphørte, var det naturlig for NITO å kontakte Fellesforbundet for å høre om det var mulig å fortsette det viktige, internasjonale arbeidet.

På den bakgrunnen kom samarbeidsavtalen med Fellesforbundet i stand. Avtalen skisserer muligheter for samarbeid på en rekke områder, ikke minst innen næringspolitikk, som betyr så mye for NITOs medlemmer. Lønnsarbeidet er unntatt fra samarbeidet.

At NITO ut fra dette skulle være drevet i armene på LO, er i beste fall en overdrivelse. Jeg vil kalle det en uttalelse mot bedre vitende. NITO har altså ingen planer om å melde seg inn i LO. Hvis noen skulle hatt en mistanke om det. Men det er også klart at vi ser på dagens samarbeid som givende for NITOs medlemmer.

Marit Stykket,

President i NITO

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.