- Ikke grønt marked i Europa

Hans Van Steen, sjefen for EUs generaldirektorat for transport og energi (DG TREN) mener EU ikke kan bruke grønne sertifikater som virkemiddel for økt produksjon av fornybar energi.
Hans Van Steen leder generaldirektorat for transport og energi (DG TREN) i EU. (Bilde: Jannicke Nilsen)
  • Kraft

Paris: Støttespillerne for et felles marked for grønne sertifikater i Norge og Sverige trekker ofte fram at størrelsen har stor betydning – et stort marked genererer mer fornybar energi enn et lite marked.

Hans Van Steen, sjefen for EUs generaldirektorat for transport og energi (DG TREN), sier imidlertid at det er uaktuelt å forsøke å få til et marked for grønne sertifikater mellom europeiske land.

Bedre alternativ

– EU-kommisjonen registrerer at grønne sertifikater er et virkemiddel for å øke den fornybare energiproduksjonen. Men feed-in-ordninger genererer mer fornybar energiproduksjon per Euro enn det grønne sertifikater gjør, sa Van Steen på EBLs årlige vinterkonferanse i Paris.

En rekke EU-land som Spania og Tyskland, har ulike varianter av feed-in-støtte, som betyr at myndighetene gir et påslag på kraftprisen for å stimulere til økt fornybar energiproduksjon.

Forstår N og S

Van Steen har fått med seg at Norge og Sverige er i samtaler om et felles marked for sertifikater. Han mener det stiller seg annerledes for Norge og Sverige, fordi vi har mye til felles.

– EU består av 27 veldig forskjellige medlemsland, med vidt forskjellige energisystemer og støtteordninger. Et grønt sertifikatmarked er ikke noe vi føler er realistisk å få til nå, sa Van Steen.

Han møter imidlertid motstand hos den europeiske organisasjonen for energibransjen, Eurelectric.

Splid i EU

– Jeg er totalt uenig. Van Steen sier det er umulig, men det er hans jobb å gjøre det mulig å få til et marked for grønne sertifikater. Det viktigste er at man begynner et sted, sier generalsekretær Hans Ten Berge.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå