KRAFT

- Ikke grønt marked i Europa

Jannicke Nilsen
3. apr. 2008 - 18:30

Paris: Støttespillerne for et felles marked for grønne sertifikater i Norge og Sverige trekker ofte fram at størrelsen har stor betydning – et stort marked genererer mer fornybar energi enn et lite marked.

Hans Van Steen, sjefen for EUs generaldirektorat for transport og energi (DG TREN), sier imidlertid at det er uaktuelt å forsøke å få til et marked for grønne sertifikater mellom europeiske land.

Bedre alternativ

– EU-kommisjonen registrerer at grønne sertifikater er et virkemiddel for å øke den fornybare energiproduksjonen. Men feed-in-ordninger genererer mer fornybar energiproduksjon per Euro enn det grønne sertifikater gjør, sa Van Steen på EBLs årlige vinterkonferanse i Paris.

En rekke EU-land som Spania og Tyskland, har ulike varianter av feed-in-støtte, som betyr at myndighetene gir et påslag på kraftprisen for å stimulere til økt fornybar energiproduksjon.

Forstår N og S

Van Steen har fått med seg at Norge og Sverige er i samtaler om et felles marked for sertifikater. Han mener det stiller seg annerledes for Norge og Sverige, fordi vi har mye til felles.

– EU består av 27 veldig forskjellige medlemsland, med vidt forskjellige energisystemer og støtteordninger. Et grønt sertifikatmarked er ikke noe vi føler er realistisk å få til nå, sa Van Steen.

Han møter imidlertid motstand hos den europeiske organisasjonen for energibransjen, Eurelectric.

Splid i EU

– Jeg er totalt uenig. Van Steen sier det er umulig, men det er hans jobb å gjøre det mulig å få til et marked for grønne sertifikater. Det viktigste er at man begynner et sted, sier generalsekretær Hans Ten Berge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.