KRAFT

- Ikke enkelt å bli med i Euratom

Mona Strande
27. feb. 2008 - 13:10

– Det er ikke så enkelt at Norge bare kan melde seg inn i Euratom, sier fysikkprofessor Terje Strand ved Universitetet i Oslo, etter at Thoriumutvalget har anbefalt Euratom-medlemskap i sin rapport.

Les også: – Norge må forske på kjernekraft

– Langsiktig prosess

Han sier at Euratom-medlemskap vil måtte medføre en endring av EØS-avtalen, siden Euratom er unntatt her på grunn av formuleringen om at EU skal arbeide for utvikling av kjernekraft, noe Norge ikke ville godta da de undertegnet EØS-avtalen på begynnelsen av 90-tallet.

– En endring må først tas opp politisk og vedtas i Stortinget, og deretter må det gjøres endringer i selve EØS-avtalen i forhandlinger med EU. Det er en langsiktig prosess som vil kunne ta minst 4-5 år, sier Strand, og legger til at Norge også må regne med å bidra med en god del penger til Euratom for å kunne dra nytte av forskningssamarbeidet.

Likevel mener Strand Euratom er det første Norge må engasjere seg i dersom vi skal kunne bidra innen nukleær forskning:

– Vi holdes utenfor flere viktige forskningssamarbeid ved å ikke være med på Euratom. Spesielt i forhold til Euratoms fusjonssamarbeid mener jeg dette er kritisk.

Assosiert medlemskap

Sikkerhetssjefen ved Institutt for energiteknikk (IFE), Atle Valseth, tror ikke det er realistisk med et fullverdig medlemskap, men mener det likevel er mulig å få Norge engasjert i Euratom:

– Sveits er assosiert medlem av Euratom, og det kan Norge også bli. Da får vi tilgang til det thoriumutvalget var på jakt etter, nemlig deltakelse i forskningen. Det forutsetter imidlertid at Norge bidrar økonomisk, og en avtale må inngås med EU etter en politisk prosess her hjemme, sier Valseth.

Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få noen offisiell uttalelse fra Utenriksdepartementet, men en kilde i departementet sier det er lite sannsynlig at et eventuelt norsk engasjement i Euratom vil legges inn i EØS-avtalen. Kilden mener det heller blir snakk om en egen bilateral avtale som gjelder enkelte deler av forskningen innen Euratom, men at dette først må avklares politisk i Norge. Og det kan ta tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.