INDUSTRI

Ikke en atomulykke

En person har omkommet og fire er skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Det er ikke registrert radioaktive utslipp, ifølge det franske strålevernet. Eksplosjonen skjedde i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF.
En person har omkommet og fire er skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Det er ikke registrert radioaktive utslipp, ifølge det franske strålevernet. Eksplosjonen skjedde i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF. Bilde: Reuters
Fredrik Drevon
12. sep. 2011 - 17:12

Avisen Le Figaro skriver i dag at den franske myndighet for atomsikkerhet, l'Autorité de sûreté nucléaire (ASN), er sikker på at det ikke har vært noen radioaktiv eller kjemisk lekkasje utenfor anlegget Marcoule.

Industriell ulykke

"Dette er en industriell ulykke, ikke en kjernefysisk ulykke," sier ASN ifølge Le Figaro.

En person omkom og fire ble skadet i en eksplosjon på anlegget kl. 11.45 lokal tid.

EDF, som eier atomanlegget via fabrikken Centraco (Centre nucléaire de traitement et de conditionnement), bekrefter dette. EDF er Frankrikes største strømleverandør.

Les også: Eksplosjon ved atomanlegg i Frankrike

Anlegget behandler atomavfall og ligger ved elven Rhonen, 25 kilometer nord-vest for Avignon, en by med hundre tusen innbyggere. Marcoule-anlegget er 11 hektar stort. Det finnes ingen atomreaktorer på anlegget.

MOX-brensel

Centraco produserer MOX-brensel, som er resirkulert plutonium fra atomvåpen.

Ovnen der eksplosjonen skjedde brukes til å brenne avfall som ventiler, pumper, verktøy, hansker og kjeledreseser, het det fra ASN. Det franske innenriksdepartementet har uttalt at den avdøde omkom i eksplosjonen, og at brannen som fulgte tidlig var under kontroll.

Anlegget skal ikke ha blitt evakuert, men det ble satt opp en sikkerhetssone rundt området.

Kjernekraft utgjør 75 prosent av franskmennenes energiforbruk. Marcoule ble tatt i bruk i 1956 og er et av landets eldste atomanlegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.