KRAFT

- Ikke billigere strøm

Jannicke Nilsen
24. okt. 2008 - 11:46

Energimyndighetene fjerner Midt-Norge som prisområde, det ene av totalt tre prisområder for strøm i Norge.- Et viktig skritt på veien mot å utjevne prisforskjellene på strøm i Norge, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, da nyheten ble lansert.

Les også:
Prisområdet i Midt-Norge fjernes

Men ifølge kraftanalytikere TU.no har snakket med, vil det å gå tilbake fra tre til to prisområder ikke få noen konsekvenser for prisforskjellene som eksisterer mellom Sør-Norge og resten av landet.

Ingen prisendring

- Prisforskjellen mellom Sør-Norge, og Midt-Norge og Nord-Norge på den andre siden, vil fortsatt være der. Denne beslutningen endrer ikke på dette forholdet, sier en analytiker i et nordisk analyseselskap.

Analytikeren ønsker å være anonym, da selskapet ikke skal spekulere i framtidige kraftpriser.

Små forskjeller

Å slå Midt-Norge og Nord-Norge sammen i ett prisområdet, skal heller ikke ha stort mye å si for strømregningen til folk i Midt-Norge og Nord-Norge.

- Beslutningen om å oppheve prisområdet Midt-Norge har såvidt jeg kan se liten betydning for kraftprisen i Midt-Norge og Nord-Norge, selv om det kan skje andre ting senere som kan påvirke prisen. Disse to prisområdene har hatt veldig små prisforskjeller den siste tiden, og det er ingenting nå som tyder på at dette vil endre seg, sier analytikeren.

Enig

Kraftanalytiker Berit Tennbakk i Econ Pöyry støtter konklusjonen.

- Ja, det er jeg enig i. Jeg regner med at det er Statnetts vurdering av flaskehalssituasjonen som ligger bak denne beslutningen. Det henger sammen med at kraftsituasjonen er bedret, og at man forventer at det uansett vil være samme pris i de to markedene framover, sier Tennbakk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.