Ikke bare glade jul

  • energi

Det opplyser professor dr. med Kjell Aas, som står bak Inneklima.com, en kunnskapsbank hovedsakelig om inneklimaspørsmål. Den er nå tilgjengelig på Internett. Aas har samlet spørsmål og informasjon om inneklima gjennom 28 år med åpen telefonlinje en time daglig.

Pollenplager fra juletreet er ikke tilstrekkelig utforsket. Barnålene kan dessuten gi fra seg en del terpentinliknende gasser – og mange importerte juletrær er sprøytet med kjemiske stoffer. Disse dunster av til inneluften. Aas råder allergikere til å dusje treet godt med rent vann før det tas inn.

I tillegg ligger ofte julepynten og samler støv et helt år, ofte med muggsopp i støvet. Nøtter og nøttestøv plager mange, selv i uhyre små doser. Under knekkingen fyker mye støv fra skallet og kan utløse allergi. Men fortsatt forurenser tobakksrøyking mest når det røykes inne, sier Kjell Aas.

Inneklimaeksperten er meget betenkt over lidelsen mange mennesker gjennomgår på grunn av manglende kunnskap. Nå mener han at alle relevante spørsmål om innemiljø er med i kunnskapsbanken, og at den er faglig sterk og markedsmessig nøytral. Databasen er tilrettelagt for Internett av AstraZeneca AS. Den er også utgitt på papir av forlaget Allergi og Miljø.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå