NETTARKIV

Ikke alle tilbyr kurs

MER ALLSIDIG: Også i Norge går ingeniører i økende grad gjennom kurs som gir en helt annen utdanning enn den de opprinnelig tok. Og godt er det for næringsliv og etater. Slik kunnskapspåfylling har i følge Massachusetts Institute of Technology (MIT) vært svært vanlig i USA i mange år. FOTO:MIT
MER ALLSIDIG: Også i Norge går ingeniører i økende grad gjennom kurs som gir en helt annen utdanning enn den de opprinnelig tok. Og godt er det for næringsliv og etater. Slik kunnskapspåfylling har i følge Massachusetts Institute of Technology (MIT) vært svært vanlig i USA i mange år. FOTO:MIT Bilde: ARKIV
21. juni 2004 - 16:00

Men selv om det tekniske kurstilbudet i landet som gjennomsnitt er ganske tynt - fordi det sikkert gjenspeiler næringslivets egen evne og vilje til å etterutdanne sin tekniske arbeidskraft - er det er jo lite som hindrer en ingeniør i å ta annen etterutdanning.

Som Morten Stene ved Høgskolen i Nord-Trøndelag sier:-- Vi har ingen tekniske/fagspesifikke videreutdanningstilbud for ingeniører. Men både økonomi, it, språk, praktisk-pedagogisk utdanning og ledelse er videreutdanning som tas av mange med teknisk bakgrunn. Dette er litt av poenget: Det kreves mer av en ingeniør nå enn før, og alternative kurs er nødvendig.

Klikk deg inn!

Høgskolen i Buskerud har konsentrert seg på to felt: KEVIT - Kongsberg etter- og videreutdanning i informasjonsteknologi, og Fokus Ringerike. Sistnevnte tilbyr alle slags kurs i etter- og videreutdanning (EVU), og tilbyr skreddersøm for næringsliv og det offentlige. Sjekk deres kurstilbud.

I det hele tatt: Gå inn på utdanningsdepartementets hjemmeside under odin.no og klikk deg på Statlige høgskoler. Der finner du det meste.

For eksempel finner du at Høgskolen i Oslo har en kursliste så lang som så, mest innen byggteknikk og eiendomsforvaltning, men også en god del mer sære saker. Sjekk deres EVU-katalog. Gjøvik tilbyr et kurs som mange byggfolk og byutviklere helt sikkert trenger: Byggeskikk, estetikk og stedsforming. Sør-Trøndelag har det mest allsidige kursutvalget vi fant. Det spenner fra logistikk via kjemi og maskin til data, kjemi, materialteknikk og allmenne fag. Slå opp!

Tromsø i særstilling

Høgskolen i Tromsø har utviklet et EVU-tilbud beregnet på ingeniører, sivilingeniører og andre med tilsvarende realkompetanse. Dette er et samarbeid med blant annet NHO, Statoil, ENI Norge, NTNU, Høgskolen i Stavanger, Akvaplan NIVA og med finansiell støtte fra Troms Fylkeskommune , Ifølge Liv Cecilie Evenstad er målet klart: Nordnorske bedrifter skal få kompetanse som gjøre dem i stand til å ta mest mulig av kaka når det gjelder olje- og gassvirksomheten i Barentshavet. Dette gjelder både selve virksomheten og ringvirkningene av dem. Studiet er satt sammen av flere uavhengige moduler, slik som Introduksjon til petroleumsteknologi - 15 studiepoeng, drift og vedlikehold med kvalitetsstyring og HMS -15 stp, leveranser til petroleumsindustrien - hva kreves av sertifisering og hvordan er lover og regler angående leveranser til industrien - og hva kreves av ledelsen for leverandørene? -15 stp. Resultatene har ifølge skolen selv vært over all forventning. Så vel næringen som myndighetene har merket seg initiativet.

Mye bygging

Kursene er nok karakteristiske for dagens Norge: Lite industridrift, mye byggeteknikk og prosjektering. Svein Vikhals ved Høgskolen i Østfold sier for eksempel at de bl.a. tilbyr Prosjektledelse 1 ( 15 stp), Prosjektledelse 2 ( 15 stp), Vegplanlegging (6 stp), Dimensjonering av betongelementer ( 6 stp) og Nettbasert læring og undervisning ( 6 stp ). De har mer på nettsiden.

Høgskolen i Bergen har et temmelig omfattende tilbud i videre- og etterutdanning. Du må nesten klikke deg på og se selv (hib.no). Her noen smakebiter, også de viser den diversifisering i etterutdanningen som har vokst fram: Entreprenørskap 12 stp, prosesskjemi 10 stp, bedriftsøkonomi 6 stp, personaladministrasjon 6 stp, matematiske metoder 6 stp, rettelære 10 stp, og så videre.

Bergen tilbyr et spesialkurs også, blant mange: VHDL-koder. Kurset legger stor vekt på det som den svenske kurslederen kaller " area- och timingavvägningar/optimeringar av VHDL-kod. I kursen presenteras också olika metoder att konstruera effektivare styrlogikk för maskiner, datavägar mm. Vidare ingår hur man kan implementera DSP-funktionalitet i FPGAer samt ersätta 8/16-bitars µP med en FPGA." Ja, tenkte vi det ikke

Sjekk videre: Harstad og Narvik har mye å by på, Molde likeså. I Agder kan du nesten gå deg vill i tilbudene, Stavanger har faktisk mer enn oljefag, Telemark og Vestfold gir deg et vell av muligheter om du ikke er altfor streng på det tekniske. God sommer!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.