T2

Ikke 3D fra NRK

NOK Å GJØRE: Teknisk sjef i NRK, Arild Hellgren, mener de har mer enn nok å gjøre med å innføre HD-TV i mange år fremover.
NOK Å GJØRE: Teknisk sjef i NRK, Arild Hellgren, mener de har mer enn nok å gjøre med å innføre HD-TV i mange år fremover. Bilde: Odd Richard Valmot
3. sep. 2010 - 18:57

IFA / BERLIN: Selv om interessen for 3D-TV er enorm på IFA i Berlin er ikke vår egen rikskringkasting særlig ivrig på å innføre TV i tre dimensjoner.

Journalistikken først

NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sa det slik på den årlige norske pressekonferansen, som arrangeres av stiftelsen Elektronikkbransjen, at NRK har stor tro på 3D, men de ikke tror ikke det egner seg for allmenkringkastere.

– Vi prioriterer dybde i journalistikken fremfor dybde i TV-apparatet.

Teknisk sjef i NRK, Arild Hellgren fulgte opp med å understreke at NRK og andre allmenkringkastere i Europa har mer enn nok å gjøre med å innføre HD-TV i mange år fremover. Så lenge det ikke er vedtatt noen standard for hvordan slike signaler verken skal produseres eller sendes ut er det ikke noe vits i å tenke så mye på det.

– Det er både veldig dyrt og veldig vanskelig å lage god 3D, sa Hellgren og refererte til filmen Avatar som alene kostet like mye som all NRKs produksjon i et helt år.

MISSESHOW: En av privilegiene en kringkastingssjef har når han opptrer på den norske pressekonferansen på IFA er å få lov å hilse på miss IFA. Men det gav ikke Hans-Tore Bjerkaas mer lyst på 3D-TV.

Komplisert

– Folk er neppe klar over hvor mye tilrettelegging og etterbehandling som måtte til for å gjøre denne filmen til en god 3D-opplevelse. Men det er jo ingen tvil om at 3D kommer til å bli populært på kino og på Blu-ray og ikke minst på spill. Og det kommer til å komme nisjekanaler på TV som sender slikt innhold etter hvert, sa Hellgren.

Han pekte på at det alltid har vært forskjell på film og TV. Sorthvitt kom først på kino, så på TV. Det samme gjaldt for farger og for innhold i høy oppløsning. Og det samme vil gjelde for 3D. Måten å jobbe på er veldig forskjellig og TV er best når det sendes direkte. Han refererte til overføringene av fotball-VM som ble sendt til kinoer og puber i 3D.

Ikke imponert

– Det var ikke mye imponerende. 3D krever så mye kunnskap og utrustning at selv om vi fikk 3D på sendingene fikk vi ikke den raske regien og inntrykkene fra opptil 32 kameraer på banen som vi er blitt vant med på TV-fotball. Det var som å bli satt tiår tilbake, sa Hellgren.

Han mener teknologien må modnes betydelig ennå. Det som virkelig har revolusjonert opplevelsen av TV-sendinger er bruken av zoom på kameraene. Det er veldig mye vanskeligere på 3D-kameraene. Ikke bare må de zoome ekstremt synkront med to objektiver, man må også endre avstanden mellom objektivene mens man zoomer. Teknikken er ikke kommet så langt at dette fungerer godt ennå på direktesendinger og gjør den ikke det blir folk dårlige av å se på.

Nok med HD

– Vi har hatt en vellykket overgang til HD på NRK1 og innen ski-VM i februar skal vi ha NRK2 og NRK3 over på HD også. Deretter skal vi bytte ut en masse utstyr og det vil ta kanskje fem år før nesten alt vi sender er i HD. Når vi kommer dit er det neppe så mye snakk om HD lenger. Da er HD det normale, akkurat som om vi ikke snakker om farge-TV lenger. En fremtidig innføring av 3D vil kreve en årelang utskifting av utstyr ikke ulik den vi har hatt på HD, sier Hellgren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.