BYGG

Ikea må sikres mot jordskjelv

IKEA-KONSTRUKSJON: Dr. ing Åse Lyslo Døssland arbeider blant andre sammen med ingeniør Helge Vatshelle.
IKEA-KONSTRUKSJON: Dr. ing Åse Lyslo Døssland arbeider blant andre sammen med ingeniør Helge Vatshelle. Bilde: Truls Tunmo
Truls Tunmo
22. jan. 2010 - 12:22
Vis mer

Det har blitt sterkere definerte krav for jordskjelvsdimensjonering i Norge de siste årene. Nå har det kommet flere retningslinjer for beregninger, og fra mars 2010 gjelder EU-normen Eurokode 8 som dimensjoneringsgrunnlag for seismisk påkjenning. Det er større bygninger som hovedsakelig blir omfattet av den nye normen. Til nå er det Norsk Standard 3491 som har vært retningsgivende for hvordan et bygg skal settes opp.

Første gang JORDSKJELVSEKSPERT: Åse Lyslo Døssland i Multiconsult i Bergen har ansvaret for jordskjelvsberegningene for de nye IKEA-prosjektene i Norge.
Første gang JORDSKJELVSEKSPERT: Åse Lyslo Døssland i Multiconsult i Bergen har ansvaret for jordskjelvsberegningene for de nye IKEA-prosjektene i Norge.

Første gang

Den svenske møbelvaregiganten IKEA er blant dem som må bygge etter Eurokode 8 heretter. To store varehusprosjekter er i gang på Åsane utenfor Bergen og på kommunegrensen mellom Kristiansand og Lillesand.

– I Norge har eksisterende IKEA-bygg aldri vært dimensjonert mot jordskjelv. Det som gjør at jordskjelv blir dimensjonerende, er at IKEA har tunge, stive bygg med store arealer. For slike bygg blir ofte jordskjelvpåkjenning dimensjonerende i stedet for vind- og skjevstillingslaster, for eksempel når det gjelder avstivningssystem og maksimale opptredende dekkekrefter, sier dr. ing. Åse Lyslo Døssland i Multiconsult.

Hun har ansvaret for jordskjelvberegningene for de nye IKEA-prosjektene i Norge.

Grunnakselerasjon

Landet er delt inn i et kart med soner for grunnakselerasjon – berggrunnen sin akselerasjon målt i m/s 2 (meter per sekund 2).

– De høyeste verdiene for grunnakselerasjon på fastland er på Vestlandet utenfor Møre-kysten. Her er tallverdien opp til 1 m/s 2, mens for eksempel verdien er 0,5 i Oslo-området. På Sørlandet er verdien lavere, noen steder under 0,4 m/s 2. Vi forholder oss til grunnakselerasjonen i stedet for Richters skala for å beregne jordskjelvspåkjenning, sier Døssland.

Samarbeid med arkitektene JORDSKJELVSIKRES: Det nye Ikea-bygget på Åsane utenfor Bergen konstrueres etter den nye Eurokode 8-normen for å tåle jordskjelv. <i>Skisse: Multiconsult</i>
Samarbeid med arkitektene JORDSKJELVSIKRES: Det nye Ikea-bygget på Åsane utenfor Bergen konstrueres etter den nye Eurokode 8-normen for å tåle jordskjelv. Skisse: Multiconsult

Samarbeid med arkitektene

Alle bygg over en viss størrelse må heretter kontrolleres i forhold til jordskjelv.

– Vi tar utgangspunkt i avstivningssystemet, for eksempel heissjakter, stålramme eller betongramme. Beregningene avhenger også av om byggets avstivning er symmetrisk. Det er ofte dette som bestemmer om det må utføres en jordskjelvsanalyse, sier Døssland.

Hun påpeker viktigheten av at ingeniører og arkitekter samarbeider på et tidlig tidspunkt i prosjektet.

– Dette vil kunne spare prosjektet for masse penger fordi det kan utføres en forenklet beregning som tar en dag i stedet for opptil flere uker med prosjektering.

Seismiske klasser

Videre må det tas hensyn til grunntype der nye store bygg skal settes opp.

– Det avhenger av om det er sand, leire eller stein/fjell. Det må også tas hensyn til hvor store konsekvensene blir ved et eventuelt sammenbrudd i bygget, her går man ut i fra veiledende tabell ved valg av seismisk klasse. Jo flere mennesker som befinner seg samtidig i et bygg, jo større blir konsekvensene ved sammenbrudd. Det vil si at det stilles strengere krav til jordskjelvsikring jo flere som oppholder seg i bygget, sier Døssland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

For å kunne ta opp kreftene fra jordskjelv må det gjøres spesielle tiltak i forhold til knutepunkter i bygget.

– Det dreier seg om sveising og bolting, mer armering i sjakter eller større fundamenter under sjaktene i IKEA-byggene.

Fordyrende men sikkert

Kravene til jordskjelvsikring er mer omfattende flere andre steder i verden enn i Norge på grunn av kreftene fra jordskjelvet.

– Men de nye kravene har gjort at vi har måttet dimensjonere IKEA-byggene på Åsane og på Sørlandet i forhold til jordskjelvspåkjenning, sier Åse Lyslo Døssland.

Byggesjef hos IKEA AS i Norge, Søren Jonsson, sier:

– Det føles ikke som om jordskjelv skal være dimensjonerende i Norge, men slik blir det med kravene i Eurokode 8. Det blir fordyrende kostnader på konstruksjonene på grunn av de nye kravene til jordskjelvsikring. Men IKEAS politikk er at vi skal ha like sikre bygg uansett hvor i verden de står.

– Absolutt behov
UBETINGET BEHOV: - Vi har et ubetinget behov for et felles europeisk regelverk for jordskjelvsiikring, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet Norsar.
– Absolutt behov UBETINGET BEHOV: - Vi har et ubetinget behov for et felles europeisk regelverk for jordskjelvsiikring, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet Norsar. Truls Tunmo

Seniorforsker dr. Conrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet Norsar på Kjeller utenfor Oslo, hilser Eurokode 8 velkommen.

– Vi har et ubetinget behov for et felles europeisk regelverk. Det skal kunne la seg gjennomføre for normale bygninger uten vesentlige fordyrende elementer, sier Lindholm til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at Norsar vil arrangere kurs om innholdet i Eurokode 8 for praktiserende ingeniører.

– Vi vil gi ingeniørene en slags kokebok som viser at den nye euronormen ikke bør føre til vesentlig fordyrende elementer i bygningskonstruksjonen. Motivasjonen for å innføre en felles europeisk kode er at man ved å harmonisere regelverket vil gjøre anbud og ingeniørarbeid billigere på tvers av landegrensene i Europa. Dessuten får man med Eurokode 8 utarbeidet et bygningsregelverk som er tidsriktig, sier Lindholm.

Ifølge seniorforskeren finnes det ingen instrumenter som kan måle grunnakselerasjon.

– Sonekartet for grunnakselerasjon er basert på jordskjelvregistreringer på Richters skala. Vi kan ikke fastslå hvor høy grunnakselerasjonen må være før skader på bygninger oppstår eller når de raser sammen. Det er avstand til skjelvet, hvor dypt det befinner seg og bygningstype og tilstand som avgjør dette, sier Lindholm.Verdens største

VERDENS STØRSTE: Verdens største jordskjelvsikrede bygg er den nye internasjonale terminalen på Istanbul Sabiha Gökçen lufthavn.
GODT FUNDAMENTERT: Verdens største jordskjelvsikrede bygg. Wired Science

Verdens største jordskjelvsikrede bygg er den nye internasjonale terminalen på Istanbul Sabiha Gökçen lufthavn. Den åpnet i slutten av november.

Terminalen strekker seg over mer enn 2 millioner kvadratmeter, og den står på mer enn 300 fundamenter som kan beveges fra side til side under et jordskjelv. Dermed kan hele bygningen bevege seg som en enkelt enhet som forhindrer skader fra bevegelsene i bakken.

Fundamentene reduserer hastigheten på bevegelsene i bygningen hele fem ganger i forhold til om den hadde stått på fast grunn.

Tyrkia har vært plaget med kraftige jordskjelv en rekke ganger. I 1999 ble 17 000 mennnesker i Istanbul drept av et jordskjelv som målte 7,4 på Richters skala. Derfor jobber tyrkiske myndigheter med jordskjelvsikring i nye bygninger.

Ingeniørene bak Istanbuls flyplassterminal har testet bygningskonstruksjonen i 14 ulike jordskjelvsimulasjoner og har konkludert med at den nye terminalen kan motstå et jordskjelv så sterkt som 8,0 på Richters skala.

Kilde: Wired Science

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.