OLJE OG GASS

Ike vraket oljeplattformer

15. sep. 2008 - 07:53

Titusenvis av mennesker trosset myndighetenes advarsler og ble værende i sine hjem da orkanen Ike slo inn over kysten av Texas i helgen.

Les også: Store skader etter Ike i Texas

Omkom

Nærmere 4.000 ble evakueres av redningsmannskaper, og søndag kveld meldte talsmenn for lokale myndigheter om minst tre omkomne i Galveston.

Letingen etter ofre fortsatte søndag kveld, samtidig som oljeselskapene begynte arbeidet med å kartlegge skadene på sine installasjoner i Mexicogolfen.

Det er minst 3.800 produksjonsplattformer i Mexicogolfen, og over 700 av dem er til vanlig bemannet. Da orkanen Katrina rammet området for tre år siden, ble 44 plattformer knust.

Orkanen Rita ødela kort tid etter ytterligere 64 plattformer, og flere viktige rørledninger ble også påført store skader.

Les også:

Ødela

Føderale amerikanske myndigheter meldte søndag at orkanen Ike hadde ødelagt minst ti produksjonsplattformer, samt forårsaket skader av ukjent omfang på flere rørledninger i området.

Talsmenn understreket at opplysningene er basert på en rask sjekk fra lufta, og det er derfor for tidlig å si noe om det reelle skadeomfanget etter orkanen. Oljeselskapene sa også at de var i ferd med å frakte mannskapene sine tilbake til plattformene.

Drivstofftrøbbel

De frykter nå at drivstofftilbudet kan bli rammet hardt av Ikes herjinger. Plattformene i Mexicogolfen står nemlig for en fjerdedel av USAs totale råoljeproduksjon, og raffineriene i Texas og Louisiana for en like stor andel av raffinerikapasiteten.

- Det kan bli umulig for oss og andre leverandører å opprettholde et normalt tilbud i de kommende dagene, sier Chevron i en pressemelding.

Texas-senator Kay Bailey Hutchison sa at det ikke er usannsynlig at det vil ta opptil ni dager før raffineriene er tilbake i produksjon, og at amerikanerne må ta høyde for at gasstilbudet kan bli rammet.

Forsikringsselskapene anslo i helgen at totale forsikringskrav for skader på land kunne komme opp mot 60 milliarder kroner.

Les også: Små oljeskader fra Gustav

Dikene holdt Gustav i sjakk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.