KRAFT

IFE utvider solcelleforskning

HETT: Markedet for solcellepanel øker fortsatt. Norske aktører henger med.
HETT: Markedet for solcellepanel øker fortsatt. Norske aktører henger med. Bilde: colourbox.com
Finn Halvorsen
5. feb. 2007 - 08:09

IFEs virksomhet dekker de fleste leddene i verdikjeden frem til ferdig energisystem.

Det meste av arbeidet gjøres på solceller og solenergisystemer.

- Vi er i tillegg i ferd med å bygge opp en stor aktivitet på enkelte delprosessene for fremstilling av superrent silisium. Vi har også jevnlige oppdrag knyttet til solcellepaneler, sier seksjonsleder Arve Holt.Småskala produksjon

Produksjonslinjen på IFE er et viktig verktøy i forsknings- og utviklingsvirksomheten der man kan studere de enkelte solcelleprosessene og solcellekonseptene inngående.

I motsetning til en kommersiell solcellefabrikk som gjerne produserer titalls millioner solceller i året og som må gå kontinuerlig, kan produksjonen stoppes ved alle ledd, slik at hver enkelt delproduksjon kan optimalisere. Ved IFE blir det sjelden produsert mer enn noen titalls solceller i uka. På denne måten kan alle detaljer studeres grundig.Tett samarbeid

IFE arbeider hovedsakelig på silisiumbaserte solceller. Disse utgjør mer enn 95% andel av markedet i dag, og det er lite som tyder på at denne andelen skal bli vesentlig redusert i overskuelig fremtid.

- Vi har opprettet et tett samarbeid med alle de norske bedriftene som jobber med solcelleteknologi, spesielt Elkem Solar og REC. I tillegg har vi fått til en god integrasjon med annen norsk industri. Flere ansatte fra industrien IFE har fast arbeidssted der de blant annet kan benytte seg av IFEs unike infrastruktur innenfor solcelleforskning, sier Holt.

Les mer om: