KLIMA

IEA tror det blir global utslippstopp i 2025

Det internasjonale energibyrået IEA tror de globale utslippene av klimagasser vil nå en topp i 2025.

Et kullkraftverk i Lanzhou i Gansu-provinsen nordvest i Kina. Økte energipriser som følge av Ukraina-krigen vil presse fram investeringer i fornybar energi, tror Det internasjonale energibyrået IEA, som ser for seg en topp i utslippet av klimagasser i 2025.
Et kullkraftverk i Lanzhou i Gansu-provinsen nordvest i Kina. Økte energipriser som følge av Ukraina-krigen vil presse fram investeringer i fornybar energi, tror Det internasjonale energibyrået IEA, som ser for seg en topp i utslippet av klimagasser i 2025. Foto: AP / NTB
27. okt. 2022 - 04:40

Økte energipriser som følge av Ukraina-krigen vil presse fram investeringer i fornybar energi, skriver byrået, som torsdag slipper sin årlige World Energy Outlook-rapport.

IEA skrev i fjor at det ikke var «noen klar topp i sikte» i utslippene fra energisektoren, men at økte investeringer i vindkraft og solenergi legger opp til en topp eller et platå for forbruket av fossilt brensel.

– Den globale energikrisen som er utløst av Russlands invasjon av Ukraina, forårsaker store og langvarige endringer som har potensial til å framskynde overgangen til et mer bærekraftig og sikkert energisystem, skriver byrået.

Økte investeringer i fornybar

På grunn av tiltakene og politikken som myndigheter har varslet i møtet med økte energipriser i dag, anslår IEA at investeringer i fornybar energi vil stige med mer enn 50 prosent globalt fram mot 2030. Dagens nivå er på 2.000 milliarder dollar i året.

Tiltakene vil føre til vedvarende verdiskapning innen fornybar energi og kjernekraft. Det vil føre til at globale utslipp når et toppunkt i 2025, ifølge energibyrået.

Så fornøyd var de ved avslutningen av klimakonferansen COP28, FNs klimasjef Simon Stiell, COP28-president Sultan al-Jaber og De forente arabiske emiraters sjefforhandler Hana Al-Hashimi.
Les også

Fra slutterklæring til sluttfase – dette virkemiddelet kan endre alt

IEA anslår at de globale CO₂-utslippene vil falle fra et nivå på 37 milliarder tonn utslipp per år i 2025 til 32 milliarder tonn i 2050.

Fossil energi fases ut

Byråets prognoser viser også at fossil energi vil falle eller flate ut. Kull vil bli erstattet med fornybar energi i løpet av de neste årene, og naturgass vil nå et toppunkt mot slutten av tiåret.

Ifølge prognosene vil etterspørselen etter olje flate ut på midten av 2030-tallet og deretter avta gradvis mot midten av århundret. Det vil skje som følge av at flere biler skifter til å bli elektrisk drevet, skriver IEA i rapporten.

Totalt sett faller andelen fossil brensel i den globale energimiksen fra 80 prosent til rett over 60 prosent innen 2050, ifølge byrået.

Elkem slet med etterspørselen gjennom hele året, blant annet på grunn av økonomisk usikkerhet og høye energipriser.
Les også

Dropper utbytte etter nytt svakt kvartal

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.