KLIMA

IEA: Rekordhøyt CO2-utslipp fra energisektoren i 2022

Det globale CO2-utslippet fra energisektoren økte med 0,9 prosent i fjor til en ny toppnotering, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Uten ren energi ville økningen av CO2-utslipp vært nærmere tre ganger så høy, sier IEA-sjef Fatih Birol.
– Uten ren energi ville økningen av CO2-utslipp vært nærmere tre ganger så høy, sier IEA-sjef Fatih Birol. Foto: Michel Euler/AP/NTB
2. mars 2023 - 07:32

– Vi ser fremdeles at økte utslipp av fossile brennstoff hindrer forsøkene på å nå de globale klimamålene, sier IEA-sjef Fatih Birol.

De globale utslippene gikk opp 0,9 prosent til rekordhøye 36,8 milliarder tonn.

Takket være fornybart var imidlertid økningen mindre enn ventet, gitt den globale energikrisen. Økningen i energisektoren, som står for mer enn tre firedeler av de totale utslippene, er ikke bærekraftig, skriver IEA i en ny rapport.

– Uten ren energi ville økningen av CO2-utslipp vært nærmere tre ganger så høy, sier IEA-sjef Fatih Birol. 

Utslippene fra oljesektoren økte med 2,5 prosent, men er fremdeles på et nivå fra før pandemien. Rundt halvparten av økningen i oljerelaterte utslipp var grunnet en økning i flytrafikk.

Lavere produksjon fra atomkraftverk og ekstremvær som hetebølger, bidro til økningen i energirelaterte utslipp, ifølge rapporten.

Kinesiske Byd Dolphin var blant modellene som sendte salget oppover, et typisk eksempel på at elbilkundene foretrekker ikke alt for små SUV-er.
Les også

Enorme forskjeller i interessen for elbiler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.