KLIMA

IEA: Hvis vi skal nå klimamålet kan vi ikke åpne et eneste nytt oljefelt

Ingen nye olje- eller gassfelter trengs hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Oljefeltet Valhall.
Oljefeltet Valhall. Illustrasjonsfoto: BP
18. mai 2021 - 09:51

Oljebehovet forsvinner også hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050, fastslår Det internasjonale energibyrået (IEA) i en ny rapport tirsdag. Heller ingen nye gassfelt eller kullgruver vil det være behov for.

Organisasjonen varsler at etterspørselen etter fossilt brennstoff kan falle kraftig. Målet om å håndtere klimaendringene og holde oppvarmingen under 1,5 grader beskrives som kanskje den største utfordringen menneskeheten noen gang har stått overfor.

Konklusjonen i rapporten står i kontrast til planene om mer oljeleting både i Norge og mange andre oljeproduserende land.

– Det trengs en gigantisk snuoperasjon i norsk energipolitikk, sier Greenpeace-leder Frode Pleym i en uttalelse.

Krever letestans

Pleym kaller publiseringen av rapporten en historisk dag som må endre norsk oljepolitikk. Han utfordrer partiene på Stortinget til å legge om politikken og avslutte letingen etter ny olje.

Også Bellona-grunnlegger Frederic Hauge mener kursen må legges helt om. Han hevder IEA-rapporten river i stykker argumentasjonsgrunnlaget for norsk oljepolitikk.

– Dette er en av de viktigste rapportene i energidebatten noensinne, sier Hauge til NTB.

Også SV og MDG mener tiden for leting etter mer olje er forbi. Det er klimapolitisk uansvarlig og økonomisk gambling hvis regjeringen lukker ørene for IEAs konklusjon, hever SV-leder Audun Lysbakken.

– Uaktuelt å legge om

Både NTB og NRK har forsøkt å få en kommentar til rapporten fra olje- og energiminister Tina Bru (H). NRK skriver at Bru ikke har ønsket å stille til intervju om saken.

I stedet har hennes statssekretær Tony Tiller (H) svart på regjeringens vegne.

– Det er uaktuelt å legge om oljepolitikken nå. Vi har et langsiktig perspektiv på det, og rapporten peker også på at det vil være et behov for olje og gass også i en framtid der vi har netto null utslipp, sier han til NRK.

Norge har mye fornybar energi og en stor satsing på elbiler, påpeker Tiller. Han mener Norge ligger i front i utviklingen som må til for å nå 1,5-gradersmålet.

IEAs analyser er tradisjonelt blitt mye brukt både av oljeselskaper og myndighetene i en rekke land, også Norge. Energibyrået er tidligere blitt kritisert for å være for opptatt av fossil energi og for å undervurdere fornybar energi.

Etterspørselen kan falle

I rapporten fra IEA beskrives et scenario som vil gi verden en sjanse til å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

Da må de globale CO2-utslippene kuttes drastisk. I så fall blir det et kraftig fall i etterspørselen etter fossilt brensel, fastslår IEA.

I en slik situasjon må olje- og gassprodusenter skifte fokus til eksisterende felt og reduksjon av utslipp knyttet til produksjonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samtidig må produksjonen av fornybar energi økes dramatisk. I tillegg konkluderer IEA med at salg av biler med forbrenningsmotor må stanses i 2035.

Blir det et kraftig fall i etterspørselen etter olje og gass, vil også prisene falle kraftig, påpeker Frederic Hauge. Han frykter at Norge vil investere store summer i oljefelt som vil vise seg å bli ulønnsomme.

Artikkelen er utvidet etter første publisering.

Den ene av to vindturbiner på Utsira. Helge Ryggvik ved UiO mener oljeingeniører har overførbar kompetanse for vindbransjen.
Les også

Tror ingeniørene vil klare seg godt uten oljen: Slik mener han oljeindustrien bør trappes ned

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.