OLJE OG GASS

IEA advarer mot oljekrise

Nedgangen i oljeproduksjonen går dobbelt så fort som man har regnet med, ifølge det internasjonale energibyrået IEA.
Nedgangen i oljeproduksjonen går dobbelt så fort som man har regnet med, ifølge det internasjonale energibyrået IEA. Bilde: Martin Kierstein
3. aug. 2009 - 11:29

En skarp økning i oljeprisen kan bli resultatet av energikrisen, noe som igjen kan føre til at det vil ta lengre tid å få verden ut av den økonomiske krisen, sier sjeføkonom i Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, til den britiske avisen The Independent.

Topp om ti år

IEA er av OECD-landene blitt gitt oppgaven med å vurdere energiforsyningen i fremtiden.

Birol sier at mange land ikke ser ut til å ta hensyn til at oljen, som det moderne samfunnet er avhengig av, ser ut til å ta slutt fortere enn tidligere antatt.

Økonomen anslår at produksjonstoppen vil komme allerede om ti år, minst ti år tidligere enn man før har regnet med.

Forbi toppen

Birol har kartlagt mer enn 800 oljefelter, som til sammen står for mer enn tre firedeler av den samlede produksjonen i verden.

Undersøkelsen avdekker at de fleste av de store oljefeltene allerede har passert produksjonstoppen, og at nedgangen i produksjonen går minst dobbelt så fort som man regnet med for to år siden.

Nedgangen i produksjonen er på 6,7 prosent årlig, mot 3,7 prosent i 2007.

– Får økt makt

Birol peker også på at oljeproduserende land ikke investerer nok i virksomheten, hvilket vil føre til knapphet på olje i løpet av fem år. Han legger til at de få landene som ennå har omfattende oljereserver, hovedsakelig land i Midtøsten, vil få økt markedsmakt når oljekrisen slår inn en gang etter 2010.

– De har allerede 40 prosent av oljemarkedet, og denne andelen vil øke drastisk i fremtiden, sier IEA-økonomen.

Birol legger til at oljeprisene vil nå helt andre høyder enn det vi har sett tidligere.

– En dag vil vi slippe opp for olje. Det skjer ikke i dag og ikke i morgen, men en dag er det slutt. Vi må forlate oljen før oljen forlater oss, sier Birol.

Uten olje

Han oppfordrer til å starte forberedelsene på et samfunn uten olje umiddelbart.

– Jo før vi starter, jo bedre. Vår økonomi og samfunnssystem er basert på olje, og derfor vil denne prosessen ta tid og koste mye penger, påpeker Birol.

Voksende gap

IEA opplyser i sin første gjennomgang av verdens største oljefelter at etterspørselen i dag er langt større enn produksjonen.

Og selv om den skulle holde seg stabil, vil gapet være fire ganger så stort som Saudi-Arabias samlede oljereserver.

Om man tar med den ventede økningen i etterspørselen må man finne seks ganger Saudi-Arabias oljereserver for å holde tritt.

Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent.

– Uholdbart

IEA slår i gjennomgangen fast at oljeforbruket er uholdbart, og at verden står foran et veiskille når det gjelder det globale energisystemet.

På det asiatiske markedet steg oljeprisen mandag. Amerikansk lettolje steg 17 cent til 69,62 dollar fatet, mens nordsjøolje av brent-kvalitet steg 48 cent til 72,18 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.