NETTARKIV

Idéfond

28. des. 2001 - 12:27

Vel ett dusin forskere fra ulike teknologiske og samfunnsvitenskapelige fagdisipliner var i fjor samlet til idédugnad under Næringslivets Idéfond for NTNU sitt program Energi og Miljø. Hensikten var å komme fram til et felles bilde for energisystemet i Norge om 25 år, som kan fungere som et bakteppe for videre forskning og aktiviteter innenfor området energi og miljø. Dette fremtidsbildet presenteres i to artikler og er et tverrfaglig sammendrag av de innspill som kom fram under idédugnaden.

Næringslivets Idéfond for NTNU ble stiftet i 1998 med det formål å stimulere tverrfaglig forskning ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i nært samarbeid med næringslivet. Opprettelsen av NTNU ga nye samarbeidsmuligheter på tvers av teknologiske/naturvitenskapelige og samfunnmessige/humanistiske fagområder. Næringslivet ønsket å styrke samarbeidet med det nye universitetet under parolen: "Målet er å få mennesker som tenker forskjellig til å tenke sammen".

Omkring 20 bedrifter har bidratt til å realisere fondet. Fondets totalramme er på ca. 55 millioner kroner som skal brukes over syv år. Brorparten av fondets midler går til doktorgrads- og post doktor-stipender. Industrien har i samarbeid med Idéfondet valgt ut fire satsningsområder:

· Energi og miljø

· Transport og logistikk

· Medisinsk teknologi

· Kunnskapsnettverk

Dette er områder der Norge har spesiell kompetanse eller på annen måte har komparative fortrinn og derfor større muligheter til å få innpass internasjonalt når det gjelder forskning og teknologiutvikling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.