OLJE OG GASS

Ideell arbeidsplattform

Tore Stensvold
29. aug. 2010 - 13:22
Vis mer

BERGEN: Ramform Viking er tilbake ved PGS-basen i Bergen. Sju måneder tidligere dro skipet til Mexicogolfen og har deretter kjørt kontinuerlig, uten en eneste stans. Nå er hun tilbake for å få om bord nytt utstyr.

Mye skal ordnes i løpet av tre hektiske døgn ved kai. Seismikkskipene kan gå opp til ett år uten å være innom en havn. Det meste av forsyninger kjøres ut med båt og mannskap skiftes med helikopter. Ramform Viking og de sju søsterskipene med denne designen kan taue flere streamere enn noen av konkurrentene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les også: Lytter etter svart gull

Plattform

– Skipet er hele 40 meter bredt i akterende. Det er en perfekt arbeidsplattform, sier observatør Roy Inge Kristiansen.

Kaptein Bjarte Holstad liker ikke at noen sier noe stygt om skipet.

– Rar form kan vi være enige om, sier kapteinen.

Han er veldig fornøyd med stabiliteten, men innrømmer at den blir litt mer følsom for slingring i sjøen fordi den er helt flatbunnet.

– Ramformen er ideell for formålet. Ingen andre seismikkskip kan taue så mange streamere som Ramform, påpeker kaptein Holstad.

Ramform-skipene er pengemaskiner for eieren PGS. Det gjelder å holde liggetiden så kort som mulig. På vei tilbake fra jobben i Mexicogolfen er utstyret klargjort for neste jobb, det vil si 16 streamere, hver på 4,8 kilometer og med 50 meters mellomrom.

Kun en del nødvendig utskifting av utstyr og reparasjoner gjøres ved PGS-kaia.

Fire i formasjon

I Mexicogolfen ble det tauet 10 streamere på sju kilometers lengde bak Ramform Viking og Ramform Valiant. Midt imellom dem gikk to mindre PGS-båter med luftkanoner. Alle båtene, som hadde 1200 meter avstand mellom hver, fyrte av luftkanonene, men ikke samtidig. 6.000 kubikktommer luft på 150 bar ble skutt ut. For hver 80. centimeter på hver av streamerne, sitter det en hydrofon. De er koblet sammen 16 og 16 – som da utgjør en og en kanal, og mottar lydbølger som reflekteres fra berggrunnen. Operasjonsmønsteret med to skip med streamere og to båter med bare luftkanoner (gunner rays), er ikke så vanlig.

– Det gir veldig god informasjon om forholdene under saltstokker og "traps" – det vil si feller der olje og gass kan være samlet, sier party chief Dave Wallis. Han er øverste ansvarlige for alt seismisk arbeid om bord. Drift av skipet, det vil si maritimt mannskap, besørges av Wilhelmsen Ship Management.

Går i månedsvis

Alle parter bedyrer at samarbeidet går knirkefritt, selv med et mannskap bestående av 12 ulike nasjonaliteter. Med unntak av enkelte faggrupper om bord, deriblant det filippinske mannskapet, jobbes det 12-timers skift fem uker i strekk og med fem uker fri. Mannskap bringes med helikopter om de er nær nok land, eller med mannskapsbåter.

– Når vi slipper streamerne uti og begynner seismikkskytingen, kan vi gå i månedsvis i strekk, hele tiden i 4,5 knop, og ikke noe av utstyret er ute av vannet, sier observatør Kristiansen.

Haibitt

Dersom det skjer noe med utstyret, settes en arbeidsbåt på vannet. Reparasjon må utføres mens skipet går.

– I enkelte farvann er det slett ikke uvanlig at streamere blir spist over av hai, sier Wallis, selv om det er mer vanlig at streamere kuttes over av båter som ikke skjønner at det henger opp til 8 km kabler bak et skip.

Det tar mellom fire og seks dager å sette ut 16 streamere. De settes ut to og to for å unngå at streamerne vikler seg inni hverandre. På hver ytterside av streamerfeltet, er det en "dør" – i prinsippet slik trålere bruker. Vingeformede blader presser konstant ut over, slik at de ytterste streamerne holdes bredt ut fra båten.

Moderniseres

Ramform Viking er bygget i 1998 og skal neste år i dokk for en totaloverhaling. Motorene bygges om for å redusere NOx og andre utslipp. Enda en thruster skal installeres for å gi mer trekkraft.

– Det blir flunka nytt utstyr på brua. Instrumentene får en mer hensiktsmessig plassering, sier kapteinen fornøyd. Han kan glede mannskapet med at kahytter og fellesrom også får en oppgradering.

Det seismiske utstyret blir også modernisert. I tur og orden blir skipene i PGS-flåten oppgradert med det som i bransjen kalles den største nyhet på 60 år.

Ny generasjon

PGS har utviklet en ny generasjon streamere, GeoStreamer, som gir langt bedre signaler. I tillegg til hydrofoner, er streamerne utstyrt med geofoner, som måler partikkelhastighet. PGS samler mer informasjon over flere frekvenser og med mindre støy. Reflekterte signaler fra havoverflaten fjernes og streamerne kan taues dypere. Nye og bedre metoder for å behandle signalene og tolke det til 3D-bilder, er også med på å gi oppdragsgiverne bedre oversikt over olje- og gassforekomster. I støpeskjeen er også kombinasjonen av seismikk og elektromagnetisme.

Kvalitetssjef Gareth James ser fram til å få enda bedre utstyr om bord.

– Med dypere tauing av streamerne får vi bedre bilder, sier han og tar fram 3D-bilder fra Mexicogolfen. Med noen tastetrykk kan han skave av lag for lag, rotere og dreie bildet av formasjonene.

– Dette er bildene vi har prosessert her om bord. Oljeselskapene vil bearbeide og jobbe videre med dette og finne ut hvor de skal sette ned borekronen, sier James.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.